Kezdőlap / Társadalom / Az őserdőből a városba

Az őserdőből a városba

Napjainkban sok őserdei nép úgy dönt, hogy asszimilálódik az őket körülvevő társadalomba. Olyan jellegzetes kulturális jegyeket tesznek magukévá, mint a pamut póló, vagy a műanyag edények. Lenyűgözik őket a motorok vagy a turisták napszemüvegei. Ahogy e felé a kultúra felé fordulnak, a sajátjuk lassan elveszik. Ahogyan a fiatalok egyre növekvő számban elhagyják az erdőt, a régi hagyományok és az erdőről szerzett tudás semmivé lesz, akárcsak a gyógynövényismeret. Elfelejtik, hogyan lehet megélni az őserdőből úgy, hogy meg is őrizzék azt, és nem értik már meg az ökológiai egyensúly fenntartásának fontosságát. Az évezredeken át fennálló ősi kultúrák lassan elenyésznek.
Amikor az őslakók elhagyják az erdőt abban a reményben, hogy megtalálják, amit keresnek, nem tudják, hogy mi vár rájuk. Gyakran téveszméik vannak arról, hogy milyen az élet odakinn. Ahogy beköltöznek egy városba, ismeretlen környezet veszi őket körül,és azzal is szembesülniük kell, hogy sokan elkerülik őket. Mivel nincs képzettségük és olyan tudásuk, amit egy ilyen társadalomban hasznosíthatnának, többnyire csak a legrosszabbul fizetett állásokra pályázhatnak, és szegénység lesz a sorsuk. Nagyon kevesen tudnak csak feljebb törni, és sokan inkább visszatérnek a szülőföldjükre.
Egyre jellemzőbb, hogy az őslakókat nem arra bátorítják, hogy városokba vagy telepekre költözzenek, hanem rezervátumok részévé teszik a lakóhelyüket. Ilyen módon a törzsek megőrizhetik hagyományos életmódjukat, de némi bevételhez is jutnak. Sok program arra ösztönzi az őserdőből elvándoroltakat, hogy ne vágják el egészen a kötelékeiket, amelyek a múltjukhoz kapcsolják őket, így az erdei ökoszisztémáról való tudásuk legalább nem tűnik el a kultúrájukkal együtt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

Hozzászólás