Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszölött-kori testsúly csökkenésről

Az újszölött-kori testsúly csökkenésről

Az újszülött az első napokban veszít súlyából, ezt a súlyveszteséget egy hét után visszanyeri. Így az első hónapban csak 400 grammot hízik. A további hónapokban – féléves koráig – havonta 600 gramm a súlygyarapodás. Ezek a számok tankönyvi adatok, általánosságban értendők, de nem minden csecsemő ismeri a tankönyveket, és a számok nem feltétlenül érvényesek mindegyikükre!
Vannak gyorsabban, és vannak lassúbb ütemben fejlődő gyerekek, de az ettől való lényeges eltérésről mindig orvosnak kell véleményt mondania. Az feltétlenül elgondolkodtató, ha egy csecsemő saját fejlődési üteme lelassul, súlygyarapodása leáll. Egyéb tünetek is figyelmeztetnek az elégtelen kalória-bevitelre: aktivitás-csökkenés, a megszokott elégedettség és jókedv hiánya, éjszakai nyugtalanság. Gyakori, elégtelen kalória-bevitelre figyelmeztető jel, hogy az éjszakai szopást már elhagyó csecsemő éjszakánként ismét felébred, követelve a késői étkezést.
Hogyan lehet ellenőrizni, hogy elegendő mennyiséget szopik-e a csecsemő? Úgynevezett próbaszopást szoktak végezni, vagyis egy megbízható csecsemőmérleg segítségével pontosan lemérik a baba súlyát szopás előtt, és közvetlenül szopás után. Lényeges, hogy a két mérés között ne változtassunk a csecsemő ruházatán, ne tegyük tisztába, ne cseréljük ki a mérlegen lévő pelenkát. A konyhamérleg, még a „babafeltéttel” ellátott sem alkalmas erre a célra, érdemes áldozni a megfelelő mérleg kölcsönzésére, vagy védőnő segítségét kérni, aki átmenetileg térítés nélkül is biztosíthatja a tanácsadó vagy egészségház csecsemőmérlegét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás