Ótvar (impetigo)

Az impetigo – ótvar – gennykeltő baktériumok által okozott gennyes gyulladás. A két leggyakoribb kórokozó felismerhető jellegzetes megjelenési formájáról. Mindkettő nagyon gyorsan terjed.
A különösen újszülöttekre és csecsemőkre nézve veszélyes forma nagy, vékony tetejű vízhólyagokkal és azok gyors lefoszlásával, kiterjedt hám-fosztott területek képződésével jár, minél fiatalabb a gyermek, annál súlyosabb formát öltve.
A főleg óvodás- és iskolás korban jelentkező, gyermekközösségekben terjedő forma jellegzetes mézszínű pörk képződéséről ismerhető fel, ami a kórokozót védi. Ha a kezelésre felírt ecsetelőt és kenőcsöt a pörk tetejére kenjük, a baktérium remekül szaporodik a pörk alatt, ami páncélként védi. Ezért nagyon fontos, hogy az ecsetelőt, vagy a kenőcsöt a pörk leáztatása után a sebre tegyük, vagy a külsőleg használt szerekkel egyidejűleg folyamatosan biztosítsuk a pörkök leáztatását is. Nem kell, és nem is szabad erőszakosan, fájdalmat okozva letépni a pörköket, annál is kevésbé, mert az erőszakos eltávolítás maradandó nyomot hagyhat hegesedés formájában.
Testhőmérsékletű kamillával 15-20 percig borogatva, majd finoman megdörzsölve a pörk egy része eltávolítható. 2-3 óra múlva ismételt borogatás után már több pörk szedhető le, majd így folytatva egyre több, végül az egész. A fertőtlenítő kenőcs puhítja a pörköt, maga is segíti az eltávolítását.
A kórokozók fertőzőképessége nagyon jelentős, közösségbe járó gyermekek, felnőttek torokváladékukban hordozhatják, a használati tárgyakon, játékokon is életben maradnak. Ezért ezeket is fertőtlenítsük, a beteg gyermek törölközőjét pedig naponta cseréljük (vizes törölközőn remekül szaporodnak a kórokozók), a használtat fertőtlenítsük. A család többi tagja – különösen gyerekek – ne használja az érintett törölközőt!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás