Gyomorhurut

A gyomorhurut jellegzetes tünete a gyomor felső táján jelentkező égő érzés, amely a mellkasra is átterjedhet, és hányingerrel, szélszorulással járhat. Heveny formája általában a gyomornyálkahártya hirtelen gyulladása következtében lép fel. Gyakran a Helcobacter pylori nevű baktérium okozta bélfertőzéssel kezdődik – ez a baktérium felelős a gyomorfekélyért is. Az idült gyomorhurut meglehetősen gyakori betegség az idősebb korosztály körében. Kiváltó okai között szerepel a túlzott alkoholfogyasztás, a zsíros, fűszeres ételek késő esti fogyasztása, túl sok aszpirin bevétele, és a feldolgozatlan feszültség. Minden huszadik betegnél jelentős mértékben károsodik a gyomornyálkahártya,s ez gyomorfekélyt vonhat maga után.
A gyomorhurutban szenvedőknek nemcsak az alkoholt és a fűszeres ételeket kell kerülniük, hanem a gyomrot ugyancsak ingerlő erős teát, kávét is. Némi enyhülést hozhat viszont a nem fűszeres (kínélő) ételek kis adagokban történő rendszeres fogyasztása.
Sok táplálkozási szakember javasolja az alábbi diétát: víz (kimossa a méreganyagokat a szervezetből), banán (energiáról és káliumról gondoskodik), fűszerezetlen főtt rizs (a benne lévő kevés rost és sok szénhidrát miatt), alma (ugyancsak tisztító hatású), valamint száraz pirítós. Az első 48 órában minden más étel kerülendő. Később a gyomorfájás és más tünetek enyhítésére már kamillatea és édesgyökér is fogyasztható.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás