Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszülött biztonságérzete.

Az újszülött biztonságérzete.

Az újszülött, amikor világra jön valószínűleg még egy kicsit „gyűrött” a megjelenése. Nem kell megijedni ez kizárólag azért van, mert az anyaméhben összekuporodva, magzatvízben ázva volt bizony nem kevés ideig. Ez normális jelenség. Amikor hozzászokik a kinti léthez és tapasztalja, hogy már a méh nem az ő otthona, tágasabb lett körülötte a világ, gyorsan alkalmazkodik kis teste a nagyobb térhez és kiegyenesednek a végtagok, kisimul a bőr.
Gyorsan elillan az első pár hét, a baba már az első hónap végén hason fekve emelgeti a fejét. A kíváncsiság is hajtja és nézeget jobbra – balra.
Egyre kevesebb alkalommal rándul össze teste a félelemtől,mert tapasztalja, hogy az élete biztonságos. Az idegrendszere fejlettebb lett és kontrollálni tudja izmait.
A kéz és ujjszopó reflex továbbra is működik és egyre ügyesebben tudja szájába venni kezét.
Az újszülötteknek szokniuk kell egy teljesen új világot a biztonságos meleg anyaméh helyett.
Ha sokat sír babánk, csomagoljuk be egy meleg takaróba „szorosan”, kezeit se hagyjuk szabadon, és nagy meglepetés vár bennünket! A kisbaba el fog csendesedni.
A ma már nem divatos szoros pólyát nem véletlenül találták ki. Ez a biztonságot adó meleg „tartás” az anyaméh biztonságára emlékezteti az újszülöttet. Amennyiben nincs pólyánk, megteszi egy meleg babatakaró is, amit egy köntös „kötőjével” rögzíthetünk.
Az eredmény nem marad el.
Egy újszülött alvásigénye 16 – 17 óra naponta. Amikor a baba nem alszik, akkor eszik. Az etetés általában 2 – 3 óránként történik, de vannak kivételek, akik átaludják az éjszakát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tegyünk, ha „nehezen kezelhető” a babánk?

Nehéz megőrizni nyugalmunkat a valóban nehéz természetű babával, aki egyre csak sír, akármit teszünk is. …

Leave a Reply