Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Gyermekünk született.

Gyermekünk született.

Az anoxia rendkívül veszélyes állapot. Az újszülötteknél akkor fordul elő, amikor születéskor nem sírnak fel és nem vesznek levegőt. Ebben az állapotban nem jut oxigén az agyba, ami legelőször a központi idegrendszert támadja meg. Amennyiben az agy nem kap oxigént 4 – 6 percig, a központi idegrendszer visszafordíthatatlan károsodást szenved. A maradandó károsodáson kívül halálhoz is vezethet. Amikor szülés után a baba vesz levegőt ugyan, de csak gyengén vagy akadozva, akkor elsődleges anoxiáról beszélünk. Ez a tünet lehetséges, hogy a légzőrendszer fejletlenségére vagy károsodása, vagy agyvérzés miatt.
Az újszülött légzését akadályozhatja még a születés során szájba jutott vér, hüvelyi váladék vagy magzatvíz is. Ezek eltávolítása után rendben megindult légzés (ami rendszerint sírással mutatkozik), semmiféle károsodást nem okoz.
Koraszülötteknél gyakrabban fordul elő anoxia, mert náluk gyakoribb jelenség a tüdőhörgőcskék fejletlensége. Amelyik újszülött nem sír fel születéskor, elképzelhető, hogy a bőre színe is elváltozik. A kékes színt „kék álhalálnak” nevezik. Ilyenkor van légzés ugyan, de rendkívül gyenge és akadozó. Az egészséges csecsemő születéskor sírással reagál, míg az anoxiás újszülött csupán arcelváltozással, fintorral adja tudtára mindenkinek, hogy a világra jött.
Születés után, miután az édesanya kezében tarthatta pár pillanatig újszülöttjét, elvégzik a babán az úgynevezett Apgár tesztet. Erre azért van szükség, mert egyértelmű választ tud adni arra, hogy a gyermek egészségesen jött e a világra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply