Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Hogy ne féljen a fürdetéstől

Hogy ne féljen a fürdetéstől

Az újszülöttek többsége eleinte retteg a fürdetéstől, bizonytalannak érzi magát a kis kádban, kellemetlennek érzi az arcára kerülő vizet. Pedig a szülőknek ez az egyik legkedvesebb szertartás, amelynek szerencsés esetben kezdettől fogva mindketten részesei.
Ha nagyon intenzív a pici tiltakozása, akkor egy ideig fel kell függeszteni a fürdetést, elegendő a napi letisztogatás szivaccsal, puha mosdókesztyűvel vagy törlőkendővel.
Előbb-utóbb bekövetkezik, hogy a kisbaba élvezni kezdi a fürdetési rituálét, vidáman sikongatva rúgkapál anya vagy apa kezében. A szakszerű fogást az elsőbabás anyukák már a kórházban elsajátíthatják, és otthon megtaníthatják rá az apukát is. Az előbb említett jókedvet kell kihasználni a samponos fejmosásra, a hajlatok gondos kitisztítására, mielőtt még az éhség vagy a fáradtság miatti türelmetlenség felüti a fejét.
Amikor a baba már biztonságosan ül, a fürdés nemcsak a tisztálkodásra, hanem a játékra is kiváló alkalom. Jöhetnek a vízben használatos játéktárgyak, a hajók, labdák, a lyukas homokozóformák, az otthon használatos tárgyak, melyekből öntözni lehet a vizet, pl. tölcsér, műanyag szűrő, pohár stb.
Bizton állítható, hogy minden egyes tárgy elbűvöli majd a csemetét, és segítségükkel a fürdés időtartama a régebbi félős korszakhoz képest kitolódik. Gyakran csak sírás-rívás közepette sikerül „kiszakítani” őt a „vizes programból”.
Előbb-utóbb sor kerül a nagy kádban történő próbálkozásra is. Ez többnyire úgy történik, hogy apa vagy anya együtt ül be a kicsivel, a közös fürdés élménye mindkét félnek kedvére válik.
Ne feledkezzünk meg a babapiperéről sem. A babák is érzik és élvezik az illatokat. Aromaolajokat a lehetséges allergiás reakció miatt még nem tanácsos használni, de illatos babafürdetőszereket igen. Az a fontos, hogy szappanmentesek legyenek, ne okozzanak irritációt, és ne csípjék a szemet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply