Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszülött cumi-mellbimbó zavara.

Az újszülött cumi-mellbimbó zavara.

A cumisüveg és a nyugtató cumi megzavarhatja a tanulás folyamatát.
Ha kisbabájának mindig csak a mell volt a szájában, akkor rögzül tudatában az anyamell. Megérti, hogy a mell való a szájába – és semmi más. Megtanulja, hogy a kellemes táplálék kizárólag az anyamellből jön. Lassan megtanulja a mell közelében magától kinyitni a száját.
Sok kisbabánál a másfajta szopnivaló – legyen az cumisüveg, nyugtató cumi vagy bimbóvédő, néha még az ujj is – oda vezet, hogy a mellet már nem akarja szopni vagy már nem olyan jól. A mell szopása esetén a kisbaba nyelve máshol helyezkedik el mint a műcumik használatánál. A kisbabák különböző érzékenységgel reagálnak ezekre a zavarokra. Némelyikük könnyen megbirkózik a különböző szopási módok váltakozásával. Sok kisbabát azonban összezavar a különböző feladat és cumi-mellbimbó zavar alakulhat ki. Ennek helyrehozásához többnyire több tanácsadásra van szükség és jó néhány nap stresszt von maga után.
Ha egy felnőtt ujján szopik a kisbaba, főleg, ha túl gyakran, akkor is rászokhat a helytelen szopásra. Az ujjal etetés és szopási tréning kezelési módszer lehet speciális esetekben, csak olyan szakember irányítása mellett történjen, akit erre a technikára kiképeztek.
A cumi, a cumisüveg jóval keményebb, mint az anyai mellbimbó. Nem véletlen, hogy a természet a puha mellbimbót szánta a kisbaba szájába. Alakja hozzáigazodik a szájüreghez, miközben az összes cuminak az a veszélye, hogy a még puha szájpadlás eldeformálódik.
Kérem, vegye figyelembe!
Az első négy-hat hétben, amíg a szoptatás nem válik rutinná, a műanyag cumik a fent említett okok miatt hátrányosan be-folyásolják a szopás megtanulását – ez egyaránt vonatkozik a tejképzésre és a tanulási folyamatra. Ezért nagyon fontos, hogy kisbabáját éppen ebben az időszakban csak a mellén hagyja szopni. A bimbóvédőre ugyanez érvényes, ez a segédeszköz is kiválthat cumi-mellbimbó zavart.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply