Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az újszülöttkori sárgaság.

Az újszülöttkori sárgaság.

Élete első hetében sok újszülött besárgul: a bőr és a szemgolyó sárgás színű lesz. Ez normális folyamat, mely az anyai testben töltött életről a születés utáni önálló életre történő nagy átállással függ össze. Talán komolyan aggódik vagy tehetetlennek érzi magát, ha azt látja, hogy kisbabája besárgult. Segíthet, ha megérti, hogy miért lép fel a szülés után ez a jelenség és mit tehet azért, hogy kisbabája hamar átvészelje ezt az állapotot.
A magzat tüdővérköre még nem aktív, a magzatot a méhlepény látja el a köldökzsinóron keresztül oxigénnel, amit a vörösvérsejtek szállítanak. Ehhez a kisbaba vérében a születés előtt több vörösvérsejtre van szükség, mint utána. A felesleges vörösvérsejteknek a születés után le kell bomlaniuk. Eközben bilirubin (epefesték) képződik, egy sárga anyag, mely a bőr elszíneződéséért felelős. Az első napokban az újszülött éretlen mája csak korlátozott mennyiségben képes a bilirubint feldolgozni. Ezenkívül a bilirubin a bélből ismét visszakerülhet a vérkeringésbe. A bilirubin nagyrészt a belekben választódik ki. A kórházi vizsgálatok és megfigyelések a kisbabának ártalmas magas bilirubinérték elkerüléséhez adnak segítséget.
Az újszülöttkori sárgaság megelőzése:
Anyaként néhány dolgot tehet annak érdekében, hogy kisbabája lehetőleg hamar és elegendő mennyiségben adjon le bilirubint a beleken keresztül: a kiválasztásokat a táplálkozás fokozza. A kolosztrumnak hashajtó hatása van. A korai és gyakori szoptatás fokozza az első fekete széklet (magzatszurok) kiválasztódását, melyet mekóniumnak is neveznek. A helyes mellre tétellel kisbabája korábban és jobban beindítja a tejtermelést és gyakori, igény szerinti szoptatása ezentúl gondoskodik a székletről. Ha az első napon kilenc-tizenegy alkalommal megszoptatja kisbabáját, lényegesen csökkentheti a sárgaságot. Ha a bilirubin a vérben elér egy bizonyos koncentrációt, fényterápiát javasolnak, és az orvosok „patológiás” újszülött kori sárgaságról beszélnek. Kezelésképpen speciális lámpa alá fektetik az újszülöttet, mert a fény elősegíti a bilirubin átalakulását és gyorsabb kiválasztódását. Egyes kórházakban ezeket a kék fényű lámpákat a mamák ágya fölé szerelik vagy odaviszik a szobájukba, hogy az anyuka együtt maradhasson kisbabájával. Ha máshol történik a fényterápia, akkor is fontos, hogy ne hagyja magát elbizonytalanítani, és tartsa meg a szoptatás gyakoriságát. Megszoptathatja gyermekét, aztán ismét visszateheti a lámpa alá. A sárga újszülöttek többnyire fáradtak és enyhén apatikusak. Ha az Ön kisbabája esetében is erről van szó, ébressze fel napközben kétóránként és szoptassa meg. Az anyatej elősegíti a bilirubin szint csökkentését is.
Ha nem sikerülne felébresztenie, kezdjen el fejni és etesse meg őt alternatív módszerekkel. A tea itatása nem segít. A kiválasztáshoz a kisbabának fehérjére és kalóriára van szüksége – az édesanyja tejére.
Ritkán, de előfordulhat, hogy a magasabb bilirubinszintnek más az oka, mint a fent leírtak, és betegségre vezethető vissza. Az orvosi személyzet a sárgaság jelentkezésének időpontja és különböző faktorok alapján állapítja meg és tájékoztatja Önt a lehetséges okokról és a kezelési lehetőségekről.
A késői, tehát az első hét után fellépő sárgaság szoptatott kisbabáknál többnyire az anya tejében található anyagra vezethető vissza, és rendszerint ártalmatlan. A bilirubinérték több hét alatt lassan visszaáll a normálisra. Ne aggódjon és szoptassa kisbabáját tovább. Csak rendkívül magas értékeknél szükséges rövid időre abbahagyni a szoptatást. A sárgaságnak ez a fajtája testvéreknél gyakran ismétlődik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás