Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Segítség a szoptatáshoz.

Segítség a szoptatáshoz.

Így könnyítheti meg kisbabája számára a mellre tételt:
Ha kisbabáját nem vagy csak nagyon nehezen lehet mellre tenni, segítsen neki sok-sok szeretettel. A következő oldalakon olvashat a különböző kipróbált lehetőségekről. Válasszon a következő ötletek közül, hogy megkönnyítse kisbabája útját a az anyamellhez:
• Kezdje újra, mint a legelején: Fektesse kisbabáját meztelen felsőtesttel a testére, hogy bőrük érintkezzen egymással és feküdjenek így egy-két órán át. Talán keresni kezdi kisbabája ez idő alatt a mellet.
• Minden újabb próbálkozás előtt nyugtassa meg kisbabáját. Síró gyereket még nehezebb mellre tenni.
• Ha nehézségei vannak a mellre tétellel, különösen fontos ügyelni az optimális szoptatási testhelyzetre, és hogy a kisbaba jól harapjon rá a mellre! Próbálja meg újra sok türelemmel a helyes mellre tétel egyes lépéseit betartani. Mindenekelőtt várja meg, míg kisbabája kinyitja a száját és húzza magához, ahelyett, hogy a mellét tömné a szájába. Próbálja ki a hónalj alatti tartást is. Ha kisbabája nem szeretné, hogy mellre tegyék, akkor különösen fontos, hogy ne használjon cumisüveget vagy nyugtató cumit. Fejjen ki egy kis tejet és kenje ezt a pár cseppet kisbabája ajkára. Ez talán meghozza az étvágyát, és megpróbál szopni.
• Néha segít egy-egy csepp víz vagy édesítés nélküli édesköménytea, amit fecskendővel óvatosan a kisbaba ajkára vagy a mellbimbóra cseppentünk.
• Ha kisbabája ugyan bekapja a mellet, de nem kezd el szopni, néhány csepp tea a szájszögletébe cseppentve szopásra késztetheti.
• Kisbabáját szoptatási pozícióba fektetheti és finoman masszírozhatja az ajkát és a szája környékét. Közben érintse meg könnyedén az alsó ajkát és várjon. Mindeközben mutassa is meg neki, hogy mit kellene csinálnia: tátsa nagyra a saját száját egy hangos ááááá kíséretében. Ismételje ezt újra meg újra, akkor is, ha nevetségesnek tűnik. A kisbabák nagyon tanulékony kis teremtmények.
• Ha kérdéses volt, hogy kisbabája mellre tehető-e, de végül mégis sikerül, akkor fogadja el egyelőre azt is, ha kisbabája még nem szopik teljesen optimálisan, amíg meg nem szokta a mellet. Minden egyes szoptatásnál javíthat egy kicsit a helyzeten, hogy mellére egyre jobban harapjon rá.
• Beszéljen sokat kisbabájának. Dicsérje meg őt minden lépésért, ami jól sikerül. Gyermeke ugyan nem érti az egyes szavakat, a hangsúlyt azonban igen.
• Ha kisbabája hosszabb időn keresztül nem szopott, mellének mindenképpen szüksége van a tejtermeléshez ösztönzésre, fejésre. Kérjen egy mellszívót, és fogjon hozzá a fejéshez, hogy most is és később is elegendő mennyiségű tej álljon rendelkezésre. Etesse meg kisbabájával a lefejt tejet kanállal vagy csészéből.
• Ha egy kisbaba jó pár órán át egyáltalán nem szopott, vagy több napon át nem volt hatékony a szopása, bizonyos körülmények között előbb táplálékra van szüksége ahhoz, hogy újra jobban érezze magát és elmúljon a stressz – csak azután vezethet eredményhez a próbálkozás. Az ilyen táplálás ne történjen cumisüveggel, a hozzátáplálás inkább a mellen történjen, vagy használjunk kanalat esetleg csészét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás