Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A fájdalmas tejbelövellés enyhítése.

A fájdalmas tejbelövellés enyhítése.

Elsősegély erős tejbelövellés esetén:
Mi a teendő akkor, ha az erős tejbelövellés – a korai és gyakori szoptatás ellenére vagy az első napok kedvezőtlen gyakorlata miatt – nagyon kellemetlen panaszokat okoz?
A mellre tétel előtt segíthet a meleg borogatás – meleg vizes mosdókesztyű, speciális melegítőpárnák vagy felmelegített sózsák. A meleg megkönnyíti a tej folyását.
A mellre tétel a tejbelövelléskor gyakran több problémát okoz, mint azelőtt. A mell megfeszül, a mellszövet nem elég rugalmas, és ezáltal nehezebb ráharapni, mert a megduzzadás miatt már nem áll ki annyira a mellbimbó. Ebből a szempontból optimális, ha kisbabájának az előző napokban, amikor a mell még puha volt, elegendő gyakorlási lehetőség jutott. Ha most nehézséget okoz a ráharapás, fejjen egy kicsit melléből. Kézi pumpával, elektromos mellszívóval vagy egyszerűen csak a kezével fejjen ki annyi tejet a melléből, míg az a terület, melyre a kisbabának rá kell harapnia, puhább nem lesz. A kisbaba így könnyebben rá tud harapni a puhább mellszövetre és a tejleadó reflexet is beindította már.
És természetesen itt is érvényes: gyakran mellre tenni! Még akkor is, ha az az érzése, hogy semmilyen érintést nem kíván. A gyakori szoptatás és kiürítés hatására hamarosan meg fog könnyebbülni. A kiürítés azért is fontos, nehogy eltömődjenek a tejcsatornák. Szoptasson olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet, ennek érdekében esetleg rövidebb ideig, mint máskor. Ha nagy fájdalmai vannak, a legnehezebb órákban segíthet olyan fájdalomcsillapító, mely szoptatás idején is szedhető. A szoptatás előtti vagy szoptatás alatti nagyon gyengéd masszázs is megkönnyíti a tej megindulását. A szoptatás után a hideg borogatás enyhülést hoz, mert elősegíti a nyirok- és véredények összehúzódását. Kellemes a hideg borogatás, a jég vagy fagyott borsó nejlonzacskóban (nem közvetlenül a bőrre), hűtőből kivett káposztalevél vagy éppen egy túrópakolás. Kenjen hideg túrót egy kendőre és takarja be vele mellét. Hagyja szabadon a mellbimbót és a bimbóudvart. Ha megszáradt, mossa le a túrót vagy zuhanyozzon le. Néhány óra múlva már éreznie kell az enyhülést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply