Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Anyatej melletti pótlás.

Anyatej melletti pótlás.

Mikor és miért lehet szükség pótlásra?
Két oka lehet annak, hogy bizonyos körülmények között szükségessé válik a kiegészítő táplálás. Az első ok az, ha kisbabája nem hajlandó a melléből szopni. Ebben az esetben parányi mennyiségű tej vagy tea adása esetleg segíthet. A hozzátáplálás másik oka, ha kisbabája hosszabb időn keresztül nem szopik hatékonyan.
A kisbabák a születésük után veszítenek súlyukból. Ez természetes folyamat. Többletfolyadékkal és tápláléktartalékkal jönnek a világra. Az általában kevesebb, mint hétszázalékos súlycsökkenés a folyadékveszteség és a magzatszurok kiválasztásának következménye. A viszonylag kis mennyiségű, de magas kalóriatartalmú táplálékfelvétel, mely szép lassan készíti fel a gyomrot és a beleket nagyobb mennyiség befogadására, minimálisra csökkenti a súlyveszteséget.
A normális súlygyarapodás és az elegendő mennyiségű tej jelei az első napokban:
• A súlyveszteség kevesebb mint körülbelül hét százalék.
• A harmadik nap után már nem folytatódik a súlyvesztés.
• A kisbaba az ötödik naptól gyarapodni kezd.
• Születési súlyát legkésőbb a 14. napig ismét eléri.
• A kisbabának naponta legalább háromszor van széklete.
• Legkésőbb a negyedik nap után a fekete magzatszurok helyet ad a sárgás anyatejes székletnek.
• A kisbabának a negyedik naptól legalább hat nedves pelenkája van 24 óra alatt.
Amíg az átállási folyamat le nem zajlik, helyes a kisbabát naponta egyszer megmérni. Később az ilyen gyakori mérés rendszerint már nem szükséges. A mérhető adatokon kívül, azok a szakemberek, akik a szülés után ellátják Önt és kisbabáját, megfigyeléseik és tapasztalataik alapján le tudják vonni a következtetéseket kisbabája jólétét illetően – és ez az Ön számára plusz biztonságot jelent. Ha kisbabája valamely oknál fogva többet veszít a súlyából vagy nem gyarapodik eléggé, lehet, hogy hozzátáplálásra lesz szükség. Egyidejűleg azonban az okokat is meg kell keresni, a tejtermelést fejéssel fokozni, de mindenekelőtt arra kell törekedni, hogy a kisbaba hatékonyan szopjon a melléből.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply