Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatej kiegészítése.

Az anyatej kiegészítése.

Hogyan történjen a pótlás?
A szükségessé vált hozzátáplálásnak segítenie és nem hátráltatnia kell a szoptatást. Ha hozzá kell táplálnia, legjobb, ha ezt szoptatás közben teszi. Így a mellhez kapcsolódó pozitív tapasztalat teljes egészében megmarad, méghozzá a kisbabánál és Önnél egyaránt.
A mellen történő pótlásnak különböző lehetőségei vannak: fecskendővel kis mennyiségeket adagolhat kisbabája szájába (a fecskendőhöz kapható puha, hajlékony feltét) vagy használhat Szoptanitot. Ha a két segédeszköz közül egyik sincs kéznél, segítsen magán egy szondacsővel (a kórházakban biztosan rendelkezésre áll vagy a gyógyszertárban kapható). A cső egyik végét a kisbaba a mellel együtt veszi a szájába. A másik végét vagy tartsa a pohárba, melyben a folyadék van, és hagyja, hogy a kisbaba maga szopja ki, vagy fecskendezze bele óvatosan és lassan a tejet a szájába. Ha a hozzátáplálásnak ezek a változatai – a szoptatás közben – nem lehetségesek, próbálja meg csészével vagy kiskanállal. Így elkerülheti a cumi-mellbimbó zavart. Ehhez tekerje a kisbabát egy nagy kendőbe és tartsa viszonylag függőlegesen. Utána tartsa oda a kis csészét a kisbaba alsó ajkához, döntse meg egy kicsit és várjon, míg a kisbaba a folyadékot a nyelvével szájába szürcsöli. Kis gyakorlattal nemsokára jól fogja tudni etetni így is a kisbabáját. Ha puha műanyag kanállal adja a tejet, akkor is viszonylag függőlegesen kell tartani a kisbabát.
Egyes kórházakban más alternatív hozzátáplálási módszereket is alkalmaznak, amit Önnek meg kell tanítaniuk.
Mivel egészítsük ki a szoptatást?
Az az optimális, ha a babának saját lefejt tejét adhatja. Ha csak lehet, történjen így. A legkisebb mennyiségű anyatej is értékes a kisbaba fejlődése szempontjából!
Ha a családban allergia fordul elő vagy bizonyos más körülmények között, az orvos ajánlhatja, hogy anyatejet hozzanak anyatejgyűjtő állomásról. Ha erre nincs lehetőség, a gyermekorvos javaslatára, hippoallergén vagy egyes jelű tápszert adhat a kisbabájának. Az egyes jelű tápszerek összetevőinek aránya az anyatejéhez igazodik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás