Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A csecsemőtől távol.

A csecsemőtől távol.

Mikortól szeretnék és mikortól mehetek el egyedül?
Ha a kisbaba és édesanyja néhány hónapig éjjel-nappal együtt vannak, mindez nagyon jót tesz a kapcsolatuknak. Ha azonban kisbabája sokat sír és Önt 24 órán át igényli, valamennyi szabadidő Önnek is jót tesz, amit egyedül tölthet el, amíg a baba jó kezekben van. Ha rövid időre kell elszakadnia a kisbabának mamájától – egy-két óra távollétet még a legkisebbek is kibírnak, feltéve, hogy nagyon bizalmas viszonyban vannak a kisbabát ellátó személlyel – lefejt anyatejet kaphat a kisbaba kanállal vagy csészéből.
Az édesanyák nagyon különbözőképpen élik meg az életükben bekövetkezett változást, amit a kisbaba jövetele okozott. Ha az az igénye, hogy egyedül mozduljon ki, okot adna az elválasztásra, fogadjon inkább olykor-olykor bébiszittert és szoptasson tovább.
A hosszabb távollétet, például egy egész hétvégét a kisbabák az első évben – gyakran még a második évben is – végleges elszakadásként élik meg, mert nincs időérzékük. Még nem képesek elképzelni, hogy édesanyjuk visszajön. Ennek megfelelő nehézségek adódhatnak később, például a túl erős ragaszkodás.
Gondolja át azt a lehetőséget, hogy magával viheti kisbabáját, míg az idősebb testvérek a nagymamánál vagy a barátokkal maradnak. Soha többé nem lesz ilyen egyszerű gyerekkel együtt utazni! Legkevésbé komplikált kisbabával utazni, különösen, amíg még nem mászik. Hiszen szülei közelségén kívül alig van szüksége valamire.
Sok édesanya az első években folyamatosan együtt marad kisbabájával, elhalasztja a nagyobb vállalkozásokat (mint például hétvégi utazás) de annál jobban élvezi később. Természetesen az ilyen jellegű intenzív együttlétnek a szépségével együtt megvannak a mélypontjai is, de összességében a legtöbb édesanya nagyon elégedett helyzetével. Ez az időszak a partnerkapcsolatok kezdetéhez hasonlít. Ha ezt az utat járhatja és ezt szeretné járni, ne hagyja, hogy mások elképzelései elbizonytalanítsák. A gyermekéhez fűződő intenzív kapcsolat később meghozza gyümölcsét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply