Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás és a stressz.

A szoptatás és a stressz.

Hogyan hat egymásra a stressz és a szoptatás?
Az anyák nagyon különbözően élik meg, ha stresszhelyzetben szoptatnak. Némelyikük szerint a stressz az oka annak, hogy csökken a tejtermelés. Mások arról számolnak be, hogy épp a szoptatás az, ami a fárasztó napokon pozitív élményt okozva ellazítja őket.
A különböző tapasztalat oka a hormonális körforgásban keresendő. A stresszhormonok gátolhatják a tejleadásért felelős oxytocin termelődését, minek következtében a tejleadó reflex nem, vagy csak gyengébb formában jelentkezik. Akut stressz helyzetben ennek megvan az értelme. Ha csak alkalmanként fordul elő, rövid ideig talán frusztrált az anyuka is és a kisbaba is, utána azonban folytatódik a szoptatás a megszokott módon. A már jól működő szoptatás azonban nem olyan érzékeny folyamat, hogy könnyen megzavarható lenne. Ha a tejleadó reflexet azonban valami túl sokáig elnyomja, a kiürítés hiánya azt jelzi a testnek, hogy csökkentenie kell a tejtermelést. Ezért egyes anyák a stresszt és bosszúságot okolják a kevesebb tej termelése miatt.
A stresszhormon ellenfele a tejtermelésért felelős hormon, a prolaktin, melynek kiválasztása stressz hatására megemelkedik. Ennek is megvan a maga értelme: akut helyzetben nem szoptat az anya, közvetlenül utána azonban igen, tehát több tejet kell termelnie. A prolaktinnak ezenfelül lazító hatása is van. Ezért számol be sok édesanya arról, hogy jót tesz neki, ha kisbabáját stresszhelyzetben mellre teszi, és épp a szoptatás az, ami segít a nehéz szituációk átvészelésében.
A hormonális egyensúly minden nőnél különböző, ennek megfelelően különbözően hat a stressz a szoptatás folyamatára – vagy éppen nem hat rá sehogy. Általában a szoptatást nem nagyon lehet megzavarni, még ha a környezet és a körülmények mindennek mondhatók csak nem optimálisnak. A stressz még sincs épp pozitív hatással az életünkre, ha kisbabánk van. Legjobb, amennyire csak lehet, elkerülni a stresszt – főképp reális elvárások, a feladatok csökkentése és a szeretetteljes támogatás által.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mivel töltsük meg újszülöttünk gardróbját?

Kendő Határozottan állítjuk, hogy az első pár hétben minden baba jobban alszik, ha be van …

Leave a Reply