Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A tejbelövellés.

A tejbelövellés.

A kisbaba szabályozza szükségleteit:
A tejképzés nagyon egyszerűen és világosan szabályozott: az határozza meg a képződő tej mennyiségét, hogy mennyit szopik a kisbaba. A dolog lényege: minél több fogy, annál több lesz! A kisbaba szopása révén aktív részese a tejtermelődésnek, és rögtön „meg is rendeli” az adagot a következő étkezésre. Az első hetekben különösen érzékeny a mell a„kereslet-kínálat” összefüggésre, ezért gyorsan alkalmazkodik a növekvő igényhez.
Éppen az első időkben szükséges lehet a fokozott figyelem, mégpedig mindkét irányba. Egyes kisbabáknak ébresztésre van szükségük ahhoz, hogy kellőképpen felhívjuk figyelmüket a szopásra; egyes anyukáknak pedig annyira sok a tejük és annyira erős a tejleadó reflexük, hogy kisbabájuk nehezen boldogul.
A tejbelövellés:
A mell a terhesség utolsó hónapjai óta termel kolosztrumot, előtejet. A születéstől kezdve folyamatosan nő a kolosztrum mennyisége és kisbabája már az első naptól kezdve issza. Ezért kicsit félrevezető a„tejbelövellés” kifejezés a harmadik vagy negyedik napon történtekre. Hiszen tej már előtte is termelődik és a kisbaba szopik is. Ami a harmadik nap táján történik, az pontosabban szólva az átmenet kezdete a kolosztrum és az érett anyatej termelése között. Utóbbi kevesebb fehérjét tartalmaz, megnő azonban a tejcukor- és zsírtartalma. Kívülről mindezt a tej megváltozott színéről és állagáról lehet észrevenni. A kolosztrum sűrűbb és a színe szinte narancssárgás árnyalatú. Az érett anyarej sárgásfehér és hígabb, néha enyhén kékes árnyalatú. Összetétele megváltozásával egyidejűleg megnő a tejtermelés mennyisége is. Ezt a folyamatot a mell megduzzadása kísérheti. A mellek megnagyobbodását mindenekelőtt a nagyobb vér- és nyirokfolyadék-mennyiség okozza, és csak részben a mellben lévő nagyobb mennyiségű tej. Ha elmarad ez az erős duzzanat, akkor sem kell tehát attól tartania, hogy kevés teje van.
Ha erősen megduzzadnak a mellek, azt az anya többnyire kellemetlennek, sőt, fájdalmasnak találja. Legjobb elkerülni! A legjobb módszer a kellemetlen tejbelövellés megelőzésére a korai, gyakori és elegendő hosszúságú szoptatás, éspedig a születéstől kezdve. Mindennek az lesz a hatása, hogy az egész tejbelövellés több napra oszlik el, és ezáltal enyhébben és kellemesebben zajlik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás