Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A felébresztés gyengédsége.

A felébresztés gyengédsége.

Felébresszük-e az alvó gyermeket?
Az az elterjedt vélemény, hogy alvó gyereket nem szabad felébreszteni. Alapvetően és főleg későbbiekben ez valóban így helyes, mert a gyerekek megtanulják szabályozni a saját alvásigényüket. A kezdeti időszak azonban a tanulás ideje és adódhatnak olyan helyzetek, amikor muszáj felébreszteni a kisbabát, például ha az első napokban magától nem jelentkezik elég gyakran. Próbálja meg kisbabáját napközben felébreszteni, ha magától nem jelentkezne legalább minden három órában. (Ez a szabály azonban csak az első napokban érvényes, később csak akkor, ha a súlygyarapodás nem kielégítő.) Akkor is ébressze föl kisbabáját, ha félálomban az éhség jeleit mutatja. Ez azért fontos, mert vannak kisbabák, akik arra a kellemetlen érzésre, hogy éhesek, úgy reagálnak, hogy visszaalszanak, annak ellenére, hogy üres a gyomruk.
További ok lehet a felébresztésre, ha az az érzése, hogy mellét sürgősen ki kell ürítenie. A szoptatás partneri viszony. Ez azt jelenti, hogyha tele van a melle és feszül és ettől kellemetlenül érzi magát, esetleg még fájdalmai is vannak, megteheti, sőt, meg is kell tennie, hogy felébreszti és megszoptatja kisbabáját. A kisbabák különböző állapotokban élnek: néha mélyen alszanak, néha csak felszínesen, néha álmosak, néha éberek, néha nagyon élénkek és aktívak, néha nyűgösek és néha sírnak. A különböző állapotok közül akkor a legkönnyebb őket mellre tenni ha álmosak, éberek vagy különösen élénkek. Használja ki ezeket az időszakokat.
Így ébresztheti fel kisbabáját:
• Beszéljen kisbabájához vagy énekeljen neki valamit.
• Vegye le róla a takarót.
• Pelenkázza át.
• Vegyen le róla egyes ruhadarabokat vagy vetkőztesse le teljesen.
• Fektesse a meztelen kisbabát meztelen felsőtestére.
• Fürdesse meg a kisbabát.
• Masszírozza meg a hátát, karját, lábát.
• Vesse be a„babaszem trükköt’: Ehhez gyengéden mozgassa
a kisbabát mindaddig fel és le, amíg ki nem nyitja a szemét.
• Forgassa kisbabáját a hátán fekve gyengéden jobbra-balra
és beszéljen hozzá!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply