Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Fontos emberek az anya és a baba körül.

Fontos emberek az anya és a baba körül.

Az édesanya és a kisbaba sok emberrel áll kapcsolatban. Mindenekelőtt az édesapa fontos mindkettőjük számára. De a környezetükben lévő összes személy befolyással van az életükre és a szoptatásra – és Viszont.
Az apa szerepe:
Férfiként másképp éli meg a szülővé válást, mint társa. A nőnél gyökeres testi változások kísérik az anyává válást. Ő a saját testében éli meg a terhességet, szülést és szoptatást. Apaként néha közvetetten testileg is érintve van, például, ha feleségét támogatja vagy tekintettel van rá, de teste mindeközben változatlan marad. A szülővé válás mégis gyökeres változás az apa számára is. Soha többé nem lesz már olyan, mint gyermeke nemzése előtt volt. Apává lenni fontos lépést jelent egy férfi életében, ami Önnek felelősséget és fáradtságot jelent, de ugyanakkor beteljesülést és örömöt is.
Az apa-gyerek kapcsolat kialakulása:
Az Ön és gyermeke közötti erős kötelék a legjobb alapja a jövőbeli kapcsolatnak. Már a legelejétől alakítson ki szoros kapcsolatot gyermekével – akkor is, ha bizonytalannak érzi magát. Lassan bele fog nőni az apaszerepbe, ami már a párja terhessége alatt megkezdődött. Talán rendszeresen rátette kezét partnere egyre gömbölyödőbb hasára, érezte gyermekét és talán beszélt is hozzá. Valószínűleg meghatározó élményt jelentett az Ön számára, amikor támogatta feleségét a szülés alatt és megélte gyermeke érkezését. Mindez testileg és lelkileg is nagyon fárasztó, de éppen ez az esemény az, amitől szorosabbá válik a kapocs gyermeke és Ön közt.
Talán zavartalanul hármasban tölthetnék az első órát és kisbabájukat csodálhatták, megérinthették, simogathatták. Ennek eredményeképpen mély szeretet alakult ki, ami folyamatosan tovább fog erősödni, ha sok időt fordít a gyermekére, gyakran megérinti és a szemébe néz. Gyermeke táplálásában az első hat hónapban egyedül az édesanya illetékes, van azonban számos egyéb lehetőség arra, hogy gyermeke közelében legyen pelenkázza és fürdesse kisbabáját, tartsa a karjában, kösse kendőbe, fürödjön néha együtt vele vagy fektesse meztelenül saját meztelen mellkasára, hogy bőrük érintkezzen. Beszéljen hozzá, meséljen neki valamit. Érezni fogja, mennyire magától értetődő lesz az, hogyan kell a kisbabájával bánnia.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply