Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / B-12 vitamin a szellemi frissességért

B-12 vitamin a szellemi frissességért

Az idő haladtával, ahogy öregszünk, egyre lassabban szívódnak fel a vitaminok és a nyomelemek. Nincs ez másként a B-12 vitaminnal sem. Svéd kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az időskori emlékezetkihagyás, a rossz hangulat hátterében ennek a vitaminnak a hiánya húzódik meg. A kutatások azt mutatták, hogy a 65 évnél idősebbek 10%-ának szervezetében a B-12 sokkal alacsonyabb szinten van a kelleténél. Majs arra is rávilágítottak, hogy ez az állapot a szellemi szintjükkel, és annak hanyatlásával és összefüggésben van. Hiába fogyasztunk a vitaminokból elegendő mennyiséget, idős korban lelassul a tápanyagok felszívódása, így a szervezet nem úgy hasznosítja fel ezeket a jótékony anyagokat, mint korábban. A máj képes a B-12 vitamint egy ideig tárolni, és megeshet, hogy a felszívódás leállása után csak pár évvel jelentkeznek a hiány tünetei. Ennek a vitaminnak, vagyis a HTC szintje a vérplazmában és vérsavóban végzett laboratóriumi vizsgálatok során mutatható ki. Ha a szint alacsonyabb az elvártnál, akkor szájon át szedhető kapszulával emelhető. Ezek a kapszulák a napi szükségletek 250-500-szorosát tartalmazzák. A nagy dózisban szedett B-12 vitaminkúra 1-2 hónapig tart, de hatását évekig kifejti. A kísérletek és kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy normál vitaminkúra során, a szájon át történő vitamin-adagolás a kezelt személy szellemi képességét növeli, javítja a hangulatát, az illető kezelhetőbbé vált. Szedése nem csak időseknek, hanem fiataloknak is ajánlott.
A B12-vitamin, vagy más néven kobalamin, egy vízben oldódó vitamin. Olyan létfontosságú folyamatokban vesz részt, mint hogy alapvető szerepet játszik a sejtszintű anyagcserében, különösen a DNS és RNS szintézisében, elengedhetetlen a sejtek megújulásához, kiváltképp a vörösvérsejtek képződéséhez elengedhetetlen. A B12-vitamin hiánya miatt kialakuló legismertebb probléma a vészes vérszegénység fellépése. Kobalamin hiányában ugyanis nem termelődik elég vörösvérsejt. Érdekes, hogy a B12-vitamin hiánya csak hosszú évek alatt alakul ki. B12-vitamin kizárólag állati eredetű táplálékokban található meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás