Kezdőlap / Vitaminok / B vitaminok

B vitaminok

Szervezetünknek a zavartalan működéshez többféle B vitaminra is szüksége van. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat, és vizsgáljuk meg, mennyi belőlük a szükséges napi bevitel, milyen élelmiszerekben találhatóak, és milyen tünetei vannak a hiányuknak, ill. a túladagolásuknak.
B1/ tiamin/: naponta 1,2-1,8 mg a szükséges bevitel. Legnagyobb mértékben az élesztő, hús, bab, dió, rozs tartalmazza. Hiányában izombénulás, érzészavarok, beriberi, depresszió léphet fel. Túladagolásakor izzadás, viszketés fordulhat elő. Egyéb jellemzője, hogy vízben oldódik, és hőre bomlik.
B2/riboflavin/: napi szükségletünk 1,5-2 mg, leginkább megtalálható tejben, sajtban, tojásban és húsban. Hiánytünetei:fogíny,-és szájzúggulladás. Ez is vízoldékony, de hőre nem bomlik. Azon kevés vitaminok közé tartozik, amelyeknél nincs túladagolási veszély.
B6/piridoxin/: 1,5-3 mg mennyiségben kell naponta a szervezetünkbe juttatni. Ha ezt természetes úton élelmiszerekkel szeretnénk elérni, fogyasszunk élesztőt, burgonyát, barna kenyeret, májat, tengeri halat. Hiányára a szervezet idegrendszeri zavarral, bőrbetegséggel válaszolhat. Vízben oldódó, a B2 vitamincsoport tagja.
B12/kobalamin/: naponta 0,001-0,005 mg-ra van szükségünk. Élelmiszereink közül legtöbbet a hús, máj, tojás és a tej tartalmazza. Hiányában vérszegénység, gyengeség, idegesség léphet fel. Túladagolásakor pattanásokat találhatunk bőrünkön. Az előzőekhez hasonlóan ez is vízoldékony.
A B vitaminokra általánosan elmondható, hogy jól használhatóak legyengült szervezet roborálására, és neuralgiás panaszok enyhítésére.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Leave a Reply