Kezdőlap / Vitaminok / B12: a vörös vitamin

B12: a vörös vitamin

A B12-vitamint a vérszegénység egyik fajtája kapcsán fedezték fel. Az 1840-es években derült ki, hogy e betegségre a gyógyír egy olyan anyag, amelyet a máj és kivonata tartalmaz, ám amely csak a gyomorsavval együtt fejti ki hatását. Ma már tudjuk, hogy ez az anyag a B12-vitamin, és 1948 óta viseli ezt a nevet.
A B12-vitamin molekulájának közepébe egy kobaltatom épült be, ezért kobalaminnak vagy ciano-kobalaminnak is nevezik. Vízben oldódik. Leginkább az állati eredetű élelmiszereinkben található meg, de a gyomor-bélrendszerből való felszívódásához érdekes módon egy belső faktorra is szükség van. Így akár az is megeshet, hogy kellő mennyiség bevitele mellett is vitaminhiányosak leszünk.
Különös, hogy a vastagbélben található baktériumok is képesek a B12-vitamin előállítására. Ám mivel innen már nem szívódik fel tápanyag, a szervezetünk nem hasznosítja ezt a mennyiséget.
A B12-t jellegzetes, élénk színe miatt vörös vitaminnak is nevezik, mely elengedhetetlen a vörös vértestek képződéséhez, és a vérkeringést is javítja. Szükségünk van rá a fehérje- és a szénhidrát-anyagcseréhez, valamint a nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréjéhez is. Erősíti az idegrendszert, segíti a koncentrálást, élénkíti a memóriát, kiegyensúlyozottabbá tesz. A gyerekeknél fokozza az étvágyat és segíti a növekedésüket. A B9-vitaminnal együtt alkalmazva fáradtságcsökkentő és antidepresszáns hatású.
A B12-vitaminból olyan kis mennyiségre van szükségünk, hogy azt mikrogrammban szokták kifejezni. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem szenvedhetünk a hiányától. Ráadásul – mivel ehhez a már említett faktor is szükséges – elég nagy a felszívódási veszteség. Így a bevitt vitaminnak csupán mintegy a negyede hasznosul. A vegetáriánusoknak különösen figyelniük kell a vitamin bevitelére, hiszen ahhoz természetes formában alig jutnak hozzá a kizárólag növényi táplálékból. A nőknek nagyon erős menstruáció és terhesség idején növekszik a B12-vitamin szükségletük. A fogamzásgátló tabletta és az altató gátolja a vitamin hasznosítását, ezt nem szabad szem elől téveszteni.
B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység alakulhat ki, amikor szinte teljesen leáll a vörösvértestek képződése. Gyomor- és bélrendszeri, valamint idegrendszeri panaszok is jelentkezhetnek. Mivel vízoldékony vitaminról van szó, nem lehet túladagolni.
Miben található a legtöbb B12? Ilyenek a húsfélék, a máj, a tej és tejtermékek, az élesztő és a búzacsíra. Fogyasszunk tehát ezekből megfelelő mennyiséget.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

D-vitamin

A D vitamin egy olyan vitamin, amelyhez nem ételekből, táplálék formájában jut hozzá a szervezetünk, …

Hozzászólás