Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Babák hallás vizsgálata otthon

Babák hallás vizsgálata otthon

1 éves kor alatt a következő képességeket kell tudniuk a babáknak (ezek hiányából következtethetünk arra, hogy valamilyen hallásprobléma állhat fent):

Az újszülött:
A hirtelen zajokra (pl. tapsolás, ajtócsapódás), összerezzen. Ezután pislog vagy tágra nyitja szemét, esetleg elsírja magát.
1 hónapos:
A hosszan tartó hangokat felismeri így például megismeri a mosógép vagy a porszívó hangját is.
4 hónapos:
Felismeri a családtagok hangját. Édesanyja hangját hallva megnyugszik, odafigyel rá, elmosolyodik akkor is, ha nem látja őt. Hangot hallva odafordul fejével, vagy szemével mozdul a hang irányába.
7 hónapos:
Ha meghallja bármely családtag hangját odafordul. Halk, de számára érdekes zörejekre is reagál.
9 hónapos
A jól megszokott, mindennapi hangokat örömmel hallgatja, ha valami olyat hall, ami távolabbról jön, a hang irányába fordul, keresi a hang forrását. Örömmel hallgatja és hangoztatja saját hangját is.
1 éves
Reagál a saját nevére és a számára ismerős szavakra. Megérti azt, hogy „nem”, „pápá”, „anya”, „apa” stb. és valamilyen gesztussal vagy a saját szavaival
válaszol is rá.

Ezt úgy tesztelhetjük, hogy a babát az ölünkbe ültetjük, körülbelül egy méterre a faltól. Egy másik személyt kérjünk meg, hogy álljon a baba látóterén kívül, vagy a jobb vagy a bal oldalára. 6 hónapos babáknál 45centiméterre, 9hónaposnál 1,8méterre a fülével körülbelül egy magasságba.
Hangokat hallassunk alacsonyt és magasat, csörgőt zörgessünk, vagy egy kanállal ütögessük a poharat. Mindegyik hangot mindkét fülénél ismételjük és figyeljük reagál e, ha nem reagál akkor pár másodperc elteltével ismételjük meg. Ha az öt lejátszott hangból legalább háromra reagál, akkor jól hall, ha ennél kevesebbszer akkor három hónapon belül ismételjük meg ezt a vizsgálatot, azután beszéljünk egy hozzá értő orvossal.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply