Balkezesség

A balkezesség születési adottság. Genetikai oka van, Tapasztalatok azt igazolják, ha egy családtag balkezes, valószínű, hogy a rokonságban több is található.

Az emberek döntő többsége jobbkezes. Manapság körülbelül minden 7. ember balkezes, de a Föld egyes részein, pl. Kelet-Európában és Dél-Ázsiában többen vannak. A felmérések azt mutatják, hogy a balkezesek száma nő. Nem azért, mert manapság több ember születik így, hanem azért, mert mára már sokkal jobban elfogadott a balkéz használata.
Magyarországon 50 évvel ezelőtt a tanítók még erővel szoktatták át a kisdiákokat a jobbkéz használatára. Sok szülő is úgy gondolta, hogy ez a helyes, mondták otthon a gyereknek, hogy a „szép kezeddel írj” (ami a jobb kezet jelentette). Csak nagyon kevesen szálltak szembe ezzel a szokással, ezért látunk az idősek között elvétve bal kézzel írót. 
.
Az átszoktatás rosszabb esetben különböző idegbetegséget, de minimum lelki sérülést vagy kisebbségi érzést („suta vagy” – mondták) okozhat. Az ilyen gyerekek íráskészsége messze alulmúlja a jobbkezesekét, így még rossz jegyet is kapnak és egész életükben gondjuk van a kézírással. 

Sajnos még manapság is hallani lehet arról, hogy egyes tanítók megpróbálkoznak az átszoktatással. A szülők pedig nem tudják, hogy mit tegyenek. Néha nem akarnak a tanítóval konfrontálódni, az is elő fordul, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy a balkezesnek született gyereknek az a természetes. Ilyen esetekben mindenképpen a házi gyermekorvoshoz kell fordulni. Ő megfelelő tanácsot fog adni, ha szükségesnek látja, szakrendelésre ad beutalót.

A Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Szakrendelés és Gondozóban a balkezességet különböző tesztekkel mérik. Ritkán elő fordul, hogy egyes emberek “mindkét kezesek”, de náluk is fellelhető némi dominencia valamelyik oldal javára

Az európai nyelvek esetében a jobbkezes ember a testéhez viszonyítva bentről kifelé ír, „húzza” az írószerszámot. A balkezes pedig kintről befelé ír és tolja az írószerszámot. Ezért az írás tanulásakor sok balkezessel fordul elő, hogy egyes betűket először fordítva kanyarít (pl. az „S” vagy a „Z” betűt). Könnyebb dolga van pl. az arab, vagy a koreai balkezesnek, mert az arab jobbról balra ír, a koreai pedig fentről lefelé, oszlopokban, de az írást a jobb felső sarokban kezdi és az oszlopokkal balra halad. Viszont magukat a karaktereket balról jobbra haladva formálják, így még ott sincsenek teljesen könnyű helyzetben.

A balkezes természetesen nemcsak írásra használja a bal kezét, hanem minden más tevékenységet is azzal végez. Elő fordul, hogy egyes célszerszámokat kénytelen a jobb kezével használni, de mivel a „világ” döntő része jobbkezeseknek van berendezve, ezért kezdetektől fogva a jobb kezét intenzívebben használja, mint jobbkezes társai a balt. Így az ő jobb keze sokkal ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze. Ebből is az következik, hogy nem szabad a gyerek orientációját megzavarni, hagyni kell, hogy azt a kezét használja, amelyik neki kényelmes.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

1 hozzászólás

 1. A cikkhez olvasas utan azert is szolnek hozza ,mert en is egy szuletett balkezes vagyok .
  Az anyai nagyapam utan par unokatestverem is az lett ,ill. ugy szuletett .
  En meg megszenvedtem az osszes atkat ( a leirtak “torvenye alapjan ” ,de pl. az unokahugomat ,mar sokkal szabadabban hagytak ezugyben .
  En irni ma sem tudok csak jobbal ,de a tobbi jobban megy a balkezemmel .
  Aztan jottek olyan helyzetek ,hogy pl. varrni meg kellet tanulnom a jobbal is . Igy ezt magam tettem ,magamert .

  Vegulis nem hiszem ,hogy butabb ,sutabb lennek ,mint aki 100%-osan jobbkezes ,sot ,azt hiszemen azaz aki igy ugy ketkezes ill. lett jobban boldogul .

Hozzászólás