Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Bársonyvirág, büdöske

Bársonyvirág, büdöske

Tagetes
A fészkesvirágúak családjához tartozik. Állítólag Tages etruszk istenről nevezték el. Hazája Közép-Amerika. 16. században már gyógynövényként használták. Levelei szórtak vagy átellenes állásúak, jellegzetes, némelyek számára kellemetlen szagúak. A népnyelv büdöskének is nevezi. Fészekvirágzatai egyesével vagy álernyőben jelennek meg a virágszáron, narancssárgák vagy világossárgák. A nemzetség 20 fajból áll.
TAGETES ERECTA. Mexikóból származik, 45-90 cm magas növény. Magyar neve bársonyvirág. Nagy virágú. Erőteljes hajtásai feltörőek. Jellegzetes illatáról könnyen felismerhető. Vágott virágnak is alkalmas. A sugárvirágok formája alapján megkülönböztetünk krizantén, szegfű és peónia virágúakat.
TAGETES PATULA. Mexikói származású növény. Sugárvirágai aranysárgák barnás színeződéssel, valamivel kisebb, mint az erectáé. A növény magassága 50 cm. Bokrosodásra hajlamos, sok virággal.
Napos helyen érzi jól magát, nagy mennyiségben igen mutatós.
Léteznek félmagas telt virágú, egyszerű virágú,
Alacsony fajtájú, telt virágú (20-30 cm) és törpenövésű.
A Tagetest magvetéssel szaporítjuk márciusban üveg alatt. Az áttűzdelt palántákat május közepe után ültetjük végleges helyükre. A magas fajtákat 30, az alacsony fajtákat 15 cm-re ültetjük. Magját vethetjük állandó helyére is május elején, de ilyenkor legalább egy hónappal később virágzik.
A Tagetes magas fajtái vágásra is alkalmasak, egyébként virágágyak beültetésére használjuk, mert a fagyokig virágzik. A növények csak napos helyen virágoznak kielégítően.
A szirmait saláták, teák ízesítésére is használják, színe miatt a sáfrányt is helyettesítheti. Hasznos a konyhakertben, elűzi a talajlakó kártevőket, férgeket. A paradicsomot és az uborkát védi. T. patula olajának illata hasonlít a levenduláéhoz ezért parfümökbe is keverik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

1 hozzászólás

  1. Szuper cikkek. Üdv az oldalon!

Hozzászólás