Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Porcsinrózsa, kukacvirág (Portulaca)

Porcsinrózsa, kukacvirág (Portulaca)

A Porcsinfélék családjába tartozik. Jelenlegi nevének eredete vitatott. Brazíliából származik, ahol kaktuszok és pálmák között nagy területen növekszik. Egynyári, lágy szárú, pozsgáslevelű növény. Növekedése elterülő. Szára húsos. Levelei szórtan vagy csomókban helyezkednek el, hosszúkásak, hengeresen húsosak, hosszuk 2-3 cm. A hajtások végein nyílnak selymes szirmú, csésze alakú, fehér, rózsaszínű, sárga, piros virágai.
Portulaca grandiflóra: porcsinrózsa. A növény magassága 5 cm. Kis csészevirágai pirosak. Leggyakrabban egyszerű virágú fajtával találkozhatunk. Léteznek teltvirágúak is, de ezek ritkán kaphatók. Válogathatunk az izzó sárga, az élénkpiros, a narancssárga, a sötétlila, a rózsaszín és az egyszerű fehér virágú fajták közül is.
Magját április végén vetjük, május közepén az állandó helyére ültethetjük. Apró magvait csak vékony földréteggel takarjuk és mérsékelten öntözzük. Teltvirágú változatait dugványozással is szokták szaporítani. Az anyanövényről ősszel szedjünk dugványt, ezek 20 fokos hőmérsékleten hamar meggyökeresednek. Növényünk a homokos, kövecses, száraz, napos talajokat kedveli. Olyan helyen, ahol a tűző nap miatt minden más növény kiég, ott a porcsinrózsa jól érzi magát. A tápdús talajokat nem kedveli, és a nedves, esős időjárásban rosszul fejlődik. Előnyösen felhasználható sziklakertek beültetésére, szegélynövényként is használhatjuk. Ha ámpolnába, vagy virágládába ültetjük, ott is szépen növekszik. A teltvirágúak cserepes növényeknek is alkalmasak. Kertekben száraz déli lejtők beültetésére nem tudok igénytelenebb növényt ajánlani, mint a porcsinrózsát. Májustól késő őszig virágzik, de csak napos időben nyílnak ki színes kis virágai.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

1 hozzászólás

  1. Rövid, tömör, benne van ami kell. Annyival egészíteném ki ha lehet, hogy sziklakertekben is szépen mutat! :)

Hozzászólás