Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Békés Megyei Jókai Színház

Békés Megyei Jókai Színház

A színház Békéscsabán található, a megye tulajdonában áll, amely 1879. március 8-án nyitotta meg kapuit, ez az Alföld első kőszínháza, napjainkban is jó hírű színház az országban. A megyeszékhelyen 1840. óta rendeznek színielőadásokat, itt először természetesen vándortársulatok léptek fel, a mai állandó színházépületet, amit akkoriban Vigadónak neveztek, a lakosság adományaiból építették. A terveket Halmay Andor építész készítette Sztraka Ernő városi mérnök irányításával. Az akkori színházterem mindössze 600 fő befogadására volt képes, ebben az állóhelyek is benne vannak. Az épület megnyitójára 1879. március 8-án került sor.
Azonban a nagy örömnek hamar véget vetett, hogy a hely szűknek bizonyult, a megnövekedett igényeket nem elégítette ki, ezért 1912-ben a színházat átalakították és korszerűsítették. Erre az ünnepélyes megnyitóra 1913. november 8-án került sor. Az új terem már 630 férőhelyes volt, kialakították a ruhatárakat, a büfét és a nemdohányzó részt is. A színpadot is kibővítették, beszerelték a zsínórpadlást és a süllyesztőt, korszerűsítették a világítást és bevezették a gázfűtést.
A színház épületében található Vigadó a város kulturális életében fontos szerepet töltött be, itt tartottak előadóesteket, bálokat, estélyeket és koncerteket. A Vigadó sorsa 1953-ban pecsételődött meg. A lebontásra ítélt Apolló mozit ide helyezték, de az épületre nem vigyáztak, így az két év alatt teljesen tönkrement. Ezután ismét a színházé lett a terem, használták festőműhelynek és próbateremnek is.
A színházat 1994-ben egy az egyben felújították, így a vigadó is megújult, a terem jelenleg 420 fő befogadására képes. 1954-ig állandó társulat sem volt, hanem az akkoriban működő magántársulatok szerződtek a várossal egy, vagy két évadra, így a szereplők és az igazgatók is váltogatták egymást. A Népművelési Minisztérium hozta végül létre a Békés Megyei Jókai Színházat. Híres tagok voltak például Feke Pál, Fodor Zsóka, Karinthy Márton, R. Kárpáti Péter is a társulat tagjai közé tartozott.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás