Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / Rugalmas a hajam? Ellenőrizze!

Rugalmas a hajam? Ellenőrizze!

A haj 97%-át fehérje, 3%-át pedig víz alkotja. Ezt az erős, rostos fehérjét keratinnak nevezzük, s a körmünket is ez alkotja, csakúgy, mint az állatok karmát, tollát, szarvát és bundáját. Ez a két alkotóelem – a fehérje (ami erősít) és a víz (ami hidratál) – a haj szerkezetének kezelésénél nagyon hasznosnak bizonyul.
Minden egyes hajszál egy hihetetlenül erős és rugalmas rostszál. A rostszálat komplex szerkezete ellenére bármivel, amit a hajunkkal teszünk, veszélyeztethetjük: a mosással, a törülközővel való dörzsöléssel, a hajszárítással, a hajsütővel, és minden olyan kémiai anyaggal, ami megváltoztatja hajunk színét és szerkezetét. A haj egészséges állapotában meglehetősen rugalmas: eredeti hosszúságának 30%-ával is megnyúlhat, majd visszaugrik. Ellenőrizze ön is a haja rugalmasságát: fogjon a mutató- és a hüvelykujja közé egy hajszálat, és finoman húzza meg, majd engedje el, és figyelje meg, visszatér-e a haja az eredeti hosszúságába. Ha nem, vagy a hajszál elpattan, az azt jelenti, hogy a haja nem rugalmas. Ez jelzi a haja törékenységét és vízigényét.
A haj másik tulajdonsága a porózusság, vagyis a haj nedvességfelvevő és -megtartó képessége. Az egészséges haj a súlya 50%-ának megfelelő nedvességet képes felvenni, a hajszál pedig átlagos átmérőjének a 120%-ára is duzzadhat. A haj különböző mértékben porózus: némelyik nem porózus, némelyik kissé, vagy éppen túlságosan porózus. Amikor a hajszál megsérül, rétegeket veszít el a védőrétegéből (ezt felhámnak nevezzük – lásd 21. oldal), és túl porózussá válik. A haj porozitását úgy ellenőrizheti, hogy megfog egy vékonyabb tincset, és dörzsölgeti a hüvelyk- és mutatóujja között a haj végétől egészen a tövéig. Ha ezután a haja túl borzasnak hat, azt jelenti, hogy a hajszálak felhámai nem simulnak teljesen a hajszálakra, ezért azok a dörzsölgetés folyamán összekócolódnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás