Kezdőlap / Önismeret / Betegségjelek a kézírásban

Betegségjelek a kézírásban

Bár a képzett íráselemzőket is megosztja a betegségekkel kapcsolatos írásvizsgálati elméletek és módszerek gyakorlati alkalmazása, abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy ha bármi elváltozás történik az agyban, az először a legkifinomultabb, legösszetettebb mozgásban, a kézírásban jelentkezik.
Magyarországon közel 20 éve folynak kutatások a szervi betegségek grafológiai kimutatásáról, miközben az orvostudomány sokáig teljesen elzárkózott a módszer elfogadásától. Kb. 10-12 éve kezdték igénybe venni egyes klinikákon szakképzett és elismert grafológusok íráselemző munkáját. Legkorábban a pszichiátria területén kezdődött ez a fajta diagnosztikai munka, mert könnyen felismerhető volt, hogy a különféle pszichés betegségek kórképéhez alapvetően más-más típusú kézírás tartozik. Már a XX. század elején az a meggyőződés élt a lélekgyógyászat területén, hogy a depressziós páciens írására a lefelé tartó sorok, összehúzott, pici betűk a jellemzőek, míg a “mániás” ember írása felgyorsult kézmozgással jön létre alapvetően nagy betűkkel, szélsőséges kiugrásokkal. Bár ezek az elméletek ma már nem tekinthetők tudományosan megalapozottnak, mivel csak megérzésekre, szubjektív elgondolásokra épültek, mégis alapvetően helyesnek bizonyultak. Jól gondolták, hogy a sérült pszichikum látható jeleket hagy a kézírásban.
Az öngyilkosságot elkövetők, illetve megkísérlők írásképe széteső, a sorokon belül a szavak váltakozó irányúak, a betűk dőlésiránya és mérete is szélsőségesen változó. Az alkoholisták sorai rendezetlenek, sok az áthúzás, kiemelés. Gyomorbetegeknél a vonalvezetés görcsösségre, merevségre utal, a betűk között sok a szögképződés. Hasonló jellegzetességeket vélnek felfedezni a szakemberek a daganatos betegek, a szív- és veseproblémákkal, a szem- és fülbetegségekkel küszködők kézírásában.
A Grafológiai Intézet munkatársai mintegy húsz éve kidolgozták az úgynevezett komputer-grafometriás eljárást, amely amellett, hogy igen pontos képet adott a kézírásról, kiiktatta az elemző ember személyes benyomásait. A szoftver tizednyi pontossággal végezte a betűk, sorok jellegzetességeinek felmérését, hasznos információkat nyújtva a szervi vagy pszichés beteg kezelőorvosának.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A bizalmasság foka

Más emberek jelenlétében, a látható társadalmi ellenőrzés feltételei közt alakváltozáson mennek keresztül az ember pszichikus …

Hozzászólás