Kezdőlap / Önismeret / Vallanak a betűk

Vallanak a betűk

Az írás, pontosabban a mód, ahogyan írunk, bemutatkozásunk része, akaratunktól függetlenül is sokat elárulunk magunkról, testi-lelki állapotunkról. Minden képzettség nélkül még az átlagember is megállapíthatja az írásképből, hogy az illető mennyire gyakorlott tollforgató, írása „kiírt” vagy görcsös, vonalvezetése kiegyensúlyozott vagy kapkodó.
Az írás a fej tükre – tartja a grafológia.
A kézírás elemzésével, foglalkozó tudomány negyedszázada még szinte misztikus csodának számított, 10 évvel később és azóta is egyre több szakterületen látnak benne lehetőséget, kiegészítő, speciális vizsgálati eljárást. Orvosok, pszichológusok, nyomozók, személyzeti főnökök, bírósági szervek veszik igénybe a grafológia segítségét.
Nem véletlenül kérik gyakran társkereső vagy álláshirdetésnél, pályázatnál a kézírásos választ vagy jelentkezést.
A sokoldalú felhasználhatóság elméleti alapja, hogy az írás az úgynevezett viselkedéskészlet része, sőt még ennél is több. A tudomány művelői szerint az íráson keresztül sok minden vizsgálható, így például az agy szenzomotoros működésének minden mezeje, a memória, a tervezés, az érzékelő-visszajelzések, a mozgásvezérlés és a gátlás is.
A leggyakoribb felhasználási terület a személyiségvizsgálat. Segítségével következtetni lehet az ember jellemére, pszichés állapotára, viselkedési jellemzőire, nyugtalanságára, de alkalmazzák párkapcsolati kérdések megválaszolására, pályaalkalmassági, vezetői alkalmassági kérdések megválaszolására is. Fejvadász cégek is gyakran élnek a grafológia eszközeivel.
Sokan összekeverik a grafológust az írásszakértővel, pedig lényeges különbség van a két tevékenység között. Az írásszakértő többnyire írásokat azonosít, hogy megállapítsa, ki az adott sorok írója. A grafológus munkája sokkal összetettebb, bonyolultabb. Például a bírósági gyakorlatban annak megállapítására, hogy hamisított vagy valódi aláírás szerepel-e a tárgyban érintett dokumentumon, elegendő írásszakértő véleményét igénybe venni. De ha egy gyermekelhelyezési perben a kézírás alapján azt szeretnék eldönteni, ki alkalmasabb a gyermeknevelésre, akkor feltétlenül grafológus szakértőre van szükség. Ő egy-egy teljes személyiségkép elkészítésével ad választ erre a kérdésre.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A bizalmasság foka

Más emberek jelenlétében, a látható társadalmi ellenőrzés feltételei közt alakváltozáson mennek keresztül az ember pszichikus …

Leave a Reply