Kezdőlap / Számítástechnika / A billentyűzet nyelvének megváltoztatása

A billentyűzet nyelvének megváltoztatása

Billentyűzetkiosztás számos nyelvi változatban létezik, mindegyik az egyik adott nyelv ábécéjének speciális karaktereit tartalmazza. Asztali vagy laptop billentyűzete amerikai vagy brit angolra, franciára, kanadai franciára, német, svéd, dán etc. Vagy éppen magyar nyelvére lett beállítva. Egyes billentyűzetek-például a japán- két billentyűkiosztást is alkalmaznak.
Amikor telepítjük a Windows-t a számítógépre, kiválasztunk egy szövegbeviteli nyelvet, amely megfelel a billentyűzetnek, és amely általa Windows úgy programozza magát, hogy a szövegben valóban a billentyűkre rajzolt betűk, számok, karakterek, parancsok kerüljenek.
Bizonyos esetekben szükségünk lehet tehát más nyelvi beállításra is, illetve azt is kívánhatjuk, hogy a Windows a meglévő billentyűzeten kezelje úgy a billentyűleütéseinket, mintha másik nyelvű billentyűzetet használnánk. Ha például a számítógép angol nyelvű billentyűzethez, van beállítva, és gyakran levelezünk olyan nyelven, amelynek karaktereit nem tartalmazza az angol ABC, az angol nyelvű billentyűzeten nem létező betűket kell leírnunk. Ezeket, a karaktereket a Microsoft Office World-ben be tudjuk írni, ha a Szimbólum beszúrása párbeszédablakból kiválasztjuk őket, de a legtöbb programban az Alt billentyű lenyomva tartásával a karakter számkódját kell beírnunk a számbillentyűzeten. (A szimbólum csak akkor kerül a szövegbe, ha elengedjük az Alt billentyűt.)
Nyissuk meg a Vezérlőpult programot.
A vezérlőpultban kattintsunk z Óra, nyelv és terület gombra, majd a Területi és nyelvi beállítások cím alatt a Billentyűzet vagy más beviteleszközök módosítása hivatkozásra.
Megnyílik a Területi és nyelvi beállítások párbeszédablak, benne a Billentyűzetek és nyelvek lap. Kattintsunk a Billentyűzetváltás gombra. Megjelenik a Szövegek és beviteli nyelvek párbeszédablak, és megjeleníti az éppen használt nyelvet. Kattintsunk az Alapértelmezett szövegbeviteli nyelv mező melletti nyílásra: ezzel megnyílik a rendelkezésre álló nyelvek listája. Csak a telepített szövegbeviteli nyelvek jelennek meg a listán. Ahhoz, hogy másik nyelvspecifikus billentyűzetről is lehessen szöveget bevinni, először telepíteni kell a nyelvet.
A telepített szolgáltatások területen kattintsunk a Hozzáadás gombra. Megjelenik az Új szövegbeviteli nyelv felvétele a párbeszédablakban.
Tallózzunk a párbeszédablakban, és nézzük meg, melyek az elérhető nyelvek. Kattintsunk a kiválasztott nyelvelem bal oldalán, majd a pluszjelre a billentyűzet felirat mellett. Zárjuk be a billentyűkiosztást és kattintsunk az OK gombra az Új szövegbeviteli nyelv felvétele párbeszédablakban. Az Alapértelmezett szövegbeviteli nyelv lista és a Telepített szolgáltatások terület ekkor már tartalmazza az eredeti billentyűzet és a megfelelő billentyűzetkiosztást.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Windows Vista rendszer beállítása több monitorhoz

A Windows Vista rendszer beállítása több monitorhoz Ha gyakran dolgozunk több programmal vagy nagy formátumú …

Leave a Reply