Kezdőlap / Számítástechnika / Laptop bővítése perifériákkal

Laptop bővítése perifériákkal

A hordozható számítógép akkor hasznos, ha mozogni kell a számítógéppel- szobáról szobára, munkából haza, vagy éppen a városok között. Bár a hordozható számítógép elég gyors, és a merevlemeze is elég nagy kapacitású, ráadásul mostanában már sok „széles”képernyős gép is van, általában kisebb a monitor és a billentyűzet, a hagyományos egér helyett pedig érintőpad áll rendelkezésre. Előfordulhat, hogy a laptopban nincs belső CD vagy DVD-olvasó sem. Az asztali és a hordozható számítógépek különbségeiből adódó problémák mellett azt is észrevehetjük, hogy a csuklónk elfárad, mert nem tudjuk a billentyűzeten pihentetni, vagy épp gépelés közben véletlenül hozzáérünk az érintőpadhoz, és anélkül, hogy tudnánk, elmozdítjuk a kurzort, ami váratlan hibákat eredményezhet a dokumentumokban.
Ugyan kényelmetlen a hordozható számítógéppel együtt teljes méretű monitort, billentyűzetet és egeret szállítani, a laptop perifériákkal való bővítése jó módszer a számítógépes munka javítására, otthon és munkahelyen egyaránt.
Ha hordozható számítógépre van szükségünk otthon és munkahelyen is, mindkét helyszínen viszonylag olcsón fel lehet szerelni monitort, billentyűzetet és egeret. Ebben az esetben mindenből a legjobb álljon a rendelkezésünkre: hordozható számítógép teljes felszereltséggel.
Perifériákkal ugyanúgy csatlakozhatunk a laptophoz, mint az asztali számítógéphez. Azonban előfordulhat, hogy a hordozható számítógépeknek csak korlátozott számú csatlakozója van: rendelkezik USB porttal, de párhuzamos porttal nem. A szükséges további csatlakozók viszonylag olcsón beszerezhetők. Egyes USB billentyűzetek például maguk is tartalmaznak USB-csatlakozót, így a billentyűzetet be lehet dugni a hordozható számítógépbe, az egeret pedig a billentyűzetbe.
Ha teljes méretű monitort csatlakoztatunk a laptophoz, először mindkét monitoron ugyanaz a kép jelenik meg, illetve esetleg csak a laptopon látunk képet. Az asztalt megjelenítő monitor módosításához keressük meg a megfelelő funkcióbillentyűt a laptop billentyűzetén, ezek közül az egyiken (általában az F5 néha az F4 billentyűn) látható a monitor piktogramja. Tartsuk lenyomva az Alt 14 billentyűt, majd nyomjuk le a megfelelő funkcióbillentyűt. Ekkor három lehetőség közül választhatunk: a laptop képernyője és a külső képernyő, csak a külső képernyő és csak a laptop képernyő.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A billentyűzet nyelvének megváltoztatása

Billentyűzetkiosztás számos nyelvi változatban létezik, mindegyik az egyik adott nyelv ábécéjének speciális karaktereit tartalmazza. Asztali …

Leave a Reply