Biutiful

elentős késéssel, 2011. szeptember 1-én mutatták be a hazai mozik Alejandro González Inárritu (Korcs szerelmek, 21 gramm, Bábel) mexikói rendező Biutiful című filmdrámáját.

A történetben Uxbal (Javier Bardem) két gyermekével él Barcelonában, miután depressziós, alkoholista, drogos felesége otthagyta őket. Az élete romokban, a kegyetlen nyomorban kihasználja a szenvedőket, másodállásban halott látóként dolgozik, becsapva az érzelmileg kiszolgáltatott embereket. Hamarosan azonban megtudja, hogy rákos, nincs túl sok hátra az életéből. Ekkor elhatározza, hogy jóváteszi eddigi bűneit, de hiába minden jó szándéka, a dolgok egyre csak széthullnak körülötte, míg nem kénytelen megnyugvás nélkül beletörődni sorsába.

A rendező ezúttal nem az eddig filmjei jól bevált forgatókönyvírójával Guillermo Arriagával dolgozott, hanem annak megírását is a saját vállára vette. Ez némileg összekuszálja, túlzsúfolja az egyébként szokásosan nem túl egyszerű, de letisztult cselekmény menetet, azonban így is egy keserédes, megrázó, mégis nagyszerű alkotást láthatunk. Javier Bardem remek színészi játéka elviszi a vállán a filmet, mely nem éppen egy könnyed délutáni szórakoztató darab, hanem az Inárritutól már megszokott, sírós, földbe döngölős fajta.

rendező: Alejandro González Inárritu
forgatókönyvíró: Alejandro González Inárritu, Armando Bo, Nicolás Giacobone
zeneszerző: Gustavo Santaolalla
operatőr: Rodrigo Prieto

szereplők:
Javier Bardem (Uxbal)
Maricel Álvarez (Marambra)
Hanaa Bouchaib (Ana)
Guillermo Estrella (Mateo)
Eduard Fernández (Tito)

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rambo (First Blood – 1982)

Egy Rambo nevezetű volt vietnámi katona, a háború alatt elszenvedett rengeteg kíntól menekülve, egy amerikai …

Hozzászólás