Bojtocska

Az ageratum a fészkesvirágúak népes családjába tartozik. Elnevezése arra utal, hogy a növény folyton virágzik. A görög „ageratos” jelentése örökifjú, nem öregedő. A nemzetség 30 fajt foglal magába. Észak-Amerikától Dél-Amerikáig honos, ahol 15-60 cm magas félcserje. Levelei szórtak vagy átellenesen állnak. Különféle színű virágait álernyőben hozza. Legértékesebb egynyári növényünk az AGERATUM HOUSTONIANUM. Magyar neve kenderpakóca, bojtocskának is nevezik. Hazája Peru, Mexikó. A spanyolok a 17. században hozták Európába, Magyarországon a múlt század végén terjedt el nagymértékben. Tojásdad levelei fogazott szélűek. Míg nálunk inkább csak a kék, lila színű virágok találhatók, addig külföldön már gyakoriak a fehérek, világos pirosak. Alkalmas virágágyak szegélyezéséhez és szőnyegágyak beültetéséhez, sziklakertbe. Balkonládában vagy dézsában is jól éri magát.
Az Ageratumot dugványozással és magvetéssel szaporíthatjuk. A dugványozáshoz először anyanövényeket kell nevelni. Ahhoz, hogy a magok kicsírázzanak, 21 fokon kell lenniük. Az elszaporított gyökeres dugványokat csak május közepe után ültethetjük szabadba, mert az Ageratum a legcsekélyebb fagyra is igen kényes. Kevés gondozást igényel, napos, meleg helyen szépen fejlődik, sokkal több virágot hoz, mint az árnyékban. A növekedési időben fontos, hogy nedvesen tartsuk a földjét, különben a fejlődése nem lesz megfelelő és virágozni sem fog.
A magas változatokat (30 cm) vegyes virágágyakba, az alacsony fajtákat (15 cm) virágágyak szegélyezésére, cserepes növénynek, sírokra, ablakládákba, ill. vegyes – és szőnyegágyakba ültethetjük.
Betegségei lehetnek a szárakat és a leveleket megtámadó szürkepenész, vagy az üvegházi molytetvek. Hűvös és nedves időben csak reggel öntözzünk, a molytetvek ellen megfelelő rovarölő szerrel védekezhetünk.
Vigyázzunk, a növény mérgező.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

Hozzászólás