Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Budapesti Vidámpark

Budapesti Vidámpark

Magyarország legnagyobb szórakoztató parkját 1950-ben alapították az 1800-as évektől működő Vurstli, és az Angolpark összevonásával. 1953-ban fejeződött be a két szórakoztató egység egyesítése, 1956-ban már 65 játék üzemelt a Vidámpark területén.
1960-ig a látogatottság megnégyszereződött, a park hatalmas népszerűségnek örvendhetett. A sikert 7 éves válságperiódus követte: a közönség elmaradozott, mert a játékok elöregedtek.1967-ben saját kezet kapott a park, ezután a bevételeiből kellett eltartania magát. a 70-es években modernebb játékokat vezettek be, ezek közül a legnépszerűbb a Villanyautó, és a Játékház volt, ahol közel 150 játékautomata üzemelt. Külföldről kölcsönzött játékokat is béreltek a látogatottság növelése érdekében. 1984-től már ismét fellendülni látszott a szórakoztató park forgalma: felújították az elavult játékokat, többek között az 1979-ben gyújtogatás áldozatául esett Elvarázsolt kastélyt. Utóbbi épületet 1986-ban adták át.
1994-ben részvénytársasággá alakult a Vidámpark, új modern játékokat hozattak, felújították a sétányokat, parkosítottak.
A park két legrégebbi, és legnevesebb játékai – melyeket műemlékké nyilvánítottak- az 1906-ban épült Lovas Körhinta (Európa Nostra díjjal is kitüntették 1997-ben), és az 1922-ben elkészült Hullámvasút.

Napjainkban nagy sikert arat a fiatalok körében az éjszakai vidámparkozás. A megszokott nyitvatartási időn túl hajnali fél 2-ig várja a park a szórakozni vágyó vendégeket a nyári hónapokban. Kedvezményes belépőjegy (karszalag) megvásárlása után, kedvünkre sikítozhatunk a kivilágított játékokon.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás