Kezdőlap / Társadalom / Vallás / Buddha és a mustármag

Buddha és a mustármag

Miért nem értették a tanítványok sokszor Buddhát? Mert ő csak a tanítójuk volt. A tempókat megmutathatta, de nekik kellett a vízen fennmaradni.
Buddha első öt tanítványa igen gyorsan tanult, az alábbihoz hasonló történeteknek köszönhetően.
Egyszer egy embert üldözött egy dühös elefánt, de végül egy indára kapaszkodva sikerült megmenekülnie az elefánt elől. Az indán lógva felfigyelt egy haragos tigrisre, aki ugyancsak áldozatának tekintette az embert. Ő csak lógott az indán, amikor észrevette, hogy két kisegér rágni kezdi az indát. Körülnézett az ember és egy méhkast talált közvetlen a feje felett, mézzel teli. Megkóstolta a mézet és élvezte azt.
Buddha azt mondta a tanítványainak, hogy életünk során folyamatosan egymás után kerülünk veszélyes és kellemetlen helyzetekbe. De hol van ilyenkor az élvezet az életünkből? A tanítványok ismerősnek találták a történetet, de nem értették. Buddha ekkor lantot fogott a kezébe és játszani kezdett. A játék közben egyre jobban feszíteni kezdte az egyik húrt, és azt mondta, hogy nem szabad sanyargatni a testünket, mert megbetegedhetünk, de a mértéktelen élvezetektől is tartózkodnunk kell! Ilyenkor megengedte a húrt, amely a túl feszeshez hasonlóan nem adott szép hangot ki. A középutat, mely kerül minden szélsőséget, ezt kell követnünk. Ez a lecke hatott az öt fiatalra és ők lettek az első követői Buddhának. De ahány ember, annyi féle dologból tanul. Volt, aki a mustármagból.
Egyszer, egy anya orvosságot próbált kérni az emberektől, a halott gyermekének. Az emberek őrültnek nézték, de egy közülük azt tanácsolta, hogy látogassa meg Buddhát. A Buddha azt mondta neki, hogy ad neki gyógyszert, ha hoz neki mustármagot, de olyan házból hozza, ahol még senki nem veszítette el férjét, gyermekét, szülőjét vagy barátját. Minden háznál segítettek volna az asszonyon, de olyan házat nem talált, ahol még soha senki nem veszített el valakit a családból. Ekkor a nő megértette és elbúcsúzott a halott gyermekétől. Buddha szerint nem lett volna értelme elmondani az asszonynak, hogy fogadja el gyermeke halálát, neki kellett rájönnie!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vallás jelentése

Amikor a vallás jelenségeit vagy fogalmát akarjuk értelmezni, gyorsan kiderül, hogy nagyon is nehéz feladattal …

Leave a Reply