Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Könyv / Számvéber Norbert- Az Alföldi Páncéloscsata

Számvéber Norbert- Az Alföldi Páncéloscsata

Napjainkban igen gyakran jelennek meg a második világháborúval foglalkozó különféle szakkönyvek, folyóiratok és a jelentős személyiségek életével foglalkozó dokumentációk. Nehéz köztük megfelelő és adataiban pontos és könnyen olvasható művet találni, aminek az ára sincs az egekbe.
Számvéber Norbert könyvét azért választottam, mert már első ránézésre azt mondja egy második világháború történeteivel foglalkozó olvasó, hogy „ez igen”. Nincs túlszínezve, hanem szimplán csak egy egyszerű, de a könyv tartalmát hűen ábrázoló kép ül a borítón. Amint kinyitja, az ember rögtön látja, hogy ez nem egy összekapott és kidolgozatlan mű, hanem egy igen gondos munkával készült kiadvány. Ezt jól példázza, ha valaki hátralapoz és megtekinti a forrásjegyzéket, tucatnyi levéltári és könyvészeti adatot találunk, emellett rengeteg adat és térkép, és a ritkaságnak számító magyar és német katonákat ábrázoló fényképek, amik egy tökéletes könyv küllemét adják. A mű témája a Tiszántúli harcok és a sokak által vitatott alföldi páncéloscsata helyét és eseménysorozatát mutatja be. Azoknak tudom ezt adatban és legfőképpen pontosságban gazdag könyvet ajánlani, akik igazán és legfőképpen szeretik a hadtörténetet. Számvébert az első pár oldalban elemzi a témát megelőző eseményeket és a hadseregek összetételeit is, amit már-már túlságosan részletesen kap az olvasó, amit kicsit elsőre nehéz is felfogni. Bár a szöveg egészét nézve igen nehezen olvasható, de aki ilyen témával foglalkozik, annak a szeme az ilyen adatokat csak falja.
A könyv a páncélos csatát szakaszokra bontja. Az első szakaszt, amit a második fejezet elemez, a készülődést és seregek és csapatok helyezkedését, és leírását ismerteti valamint a pozíciók elfoglalását mindkét oldalon. Itt is már észrevehető, ami a következő fejezetekre is jellemző lesz a rengeteg és pontos adat, ami teljes képet ad az eseményekről.
A 3. fejezet már tagoltabban veszi, pontosabban október 6. napjától kezdődően október 12-ig elemzi a napi hadi tevékenységeket és a hadsereg mozgását, valamint a hadi állomány mennyiségének csökkenését Nagyvárad környékén. Jellemzője a fejezetnek, ami egyben kiemelendő, hogy régi levéltári forrásoknak köszönhetően a katonák leírásai a csatákról megmaradtak, dokumentumai bekerültek a könyvbe, az események haladtával, az olvasó jobban átérzi hogy hogyan és miként érezhettek a katonák abban a helyzetben.
A 4. fejezet a debreceni szakaszt és Debrecen bevételének leírását foglalja magába, ami 1944. október 13-19.én történt a térségben. Itt is végigkövetjük a szemtanuk írását napról napra, ahogyan az események történnek. Majd leírást láthatunk a fogyatkozó német-magyar csapatok helyzetéről, a szovjet előrenyomulás nagyságáról és szinte elfogyhatatlan utánpótlásáról.
Az utolsó egyben a záró fejezet összegzi és elemzi az alföldi páncélos csata eredményeit mindkét fél részéről, és a veszteségek mennyiségét is jól érzékelhetjük táblázatok alapján, valamint ami egyben megint kuriózum a könyvben hadosztályonként és egységenként lehet megtekinteni, hogy a csaták miként végződtek. Összességében a könyv jól mutatja, hogy, Számvébert mennyi időt és kutatást ölt ebbe a műbe, ami egy igazán részletes és mindent alaposan elemző mű lett. Akik igazán meg akarják ismerni a második világháború Magyarországon történt eseményeit és szeretnek igazán pontos és érdekes adatokat-információkat kapni azoknak ez a könyv lesz, amit nehezen fognak tudni lerakni, de lehet, hogy újra felfognak lapozni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Biblia felosztás: az Ószövetség

Egy híres ember újonc katonaként egyszer így tanakodott magában: “Hosszú ideig tartó háborúba megyek, és …

Hozzászólás