Kezdőlap / Állatok / Lovak / A haflingi kisló

A haflingi kisló

A haflingi ló Dél-Tirol területéről származik. A területen kisméretű szívós vadlovak éltek, valószínűleg ezek alkották a fajta alapját. Ezek a lovak hegyi málhás állatok voltak. A fajta kialakulásában Arab lovak szintén részt vettek.
Elegáns, harmonikus kisló. Magassága körülbelül 150 centiméter. A feje többnyire arányos egyéb testméreteivel. A nyaka középhosszú, a fej felé haladva elvékonyodó. Hegyes, mozgékony, apró fülek, tág orrlikak jellemzik. Későn érő fajta: a csikók 6 éves korukra érik el a kifejlettséget. Színe leggyakrabban sárga, fején, lábain fehér jegyekkel. Hosszú szőrei világosak. A fedőszőrök tűzöttsége minden esetben tenyésztésből kizáró ok. A fejen található túl sok jegy a tenyésztésből való kizárással járhat. A láb jegyei is csak akkor elénézhetőek, ha szolidak.
A haflingi nagyon jó takarmányhasznosító képességgel rendelkezik. Természete nyugodt. A család ideális lova lehet, mivel a gyerekek mellé is ideális társ. Tartása egyszerű, takarmányigénye alacsony.
Versenyszerű használata ritka. Leginkább hobbilovaglásra használják. Univerzális ló: fogatban és nyereg alatt egyaránt jól használható. Hegyvidéki terepen is remekül használható, barátságos szabadidőló. A lovasiskolák is szívesen használják, mivel a legfiatalabb lovasok számára is könnyen kezelhető. A Tiroli tenyésztőszervezet minden év júliusában nagyszabású kiállítást és vásárt rendez, ahol hatalmas összegekért cserélnek gazdát a kiváló egyedek. Megnyerő küllemének is köszönheti népszerűségét. Magyarországon a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesülete, mely a Világszövetségnek is tagja, a haflingi fajta fenntartója.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Hozzászólás