Kezdőlap / Állatok / Lovak / Gyógyító lovak

Gyógyító lovak

A lovak különlegessége sok embert elbűvöl. Csodálatos állatok, melyek évezredek óta szolgálják az emberiséget. A sokrétűségét bizonyítja, hogy nem csak a munkában, de a gyógyításban is lehet rájuk számítani. Ezt már az ókori görögök is felfedezték. A lovas terápiában olyan embereken lehet segíteni, akik valamilyen fogyatékkal élnek. A terápia eleinte csak fizikai, mozgásterápia volt, de hamar kiderült, hogy nem csak testileg, hanem lelkileg is nagy segítséget nyújtanak, gyógyítanak. Egyformán jó gyermekeknek és felnőtteknek. A terápia során olyan lovakat használnak melyek nem túl magasak és nyugodt vérmérsékletűek. A lovat speciálisan képzik ki a feladatokra. Napjainkban a legtöbb fejlett országban ez a fajta kezelési forma már elismert és sokat használják. A terápiák során a lovakon nem használnak nyerget, csak egy pokróccal van letakarva a ló háta így közvetlenül érezheti a rajta ülő a ló energiáját, mozgását. A terápiában fő a fokozatosság. Hónapokig, évekig tartó terápiás órák bizonyítottan segítenek.
A lovas terápiának több válfaja van.
Van mikor főként a lovaglás megtanulása a sport kerül előtérbe. Itt lovaglószáron tanítják meg hogyan kell a lovon ülni és a lóval együtt mozogni. Fő hangsúlyt kap a viselkedés, nevelés. Megtanítják, hogy lehet szeretni a lovat és bízni benne.
Van mikor a terapeuták, pszichológusok foglakoznak a sérült emberekkel és a program részeként speciálisan alkalmazzák a gyógy lovaglást, lóval való érintkezést.
Valamint vannak központok ahol egyesítik ezeket és lovas oktatók, önkéntesek, oktatási viselkedési szakemberek, orvosok foglakoznak csapatmunkában a sérült, beteg emberekkel.
Sok szakkönyv foglalkozik a lovas terápia előnyeivel. Bemutatva, hogy egy állat bevonásával egy sérült emberen milyen sokat lehet segíteni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Hozzászólás