Kezdőlap / Állatok / Lovak / A Shetlandi póni

A Shetlandi póni

A Shetlandi póni az egyik legismertebb és legkedveltebb póni, főleg a gyermekek körében. Igen régi fajta, a történelem előtti időkben keletkezett. Nagy-Britannia észak-skóciai Shetland-szigetérő származik, tehát a neve innen ered. Vadon élő őseik nehéz körülmények között éltek ezen a szigeten, ennek köszönhető, hogy roppant ellenállóvá vált a fajta. A Shetlandira jellemző hosszú szőrzet, dús szőr is emiatt alakult ki.
Nagyon sokáig éltek vadon, háziasításuk csupán az 1700-as évek végén kezdődött meg. Kedvelt munkalovak lettek, elsősorban igás- és fogatos célokra használták őket, amire nagyon is alkalmasak, hiszen kis méretükhöz képest roppant erősek. A 19. században folytatódott térhódításuk, immár egész Nagy-Britanniában népszerű munkalovakká váltak. Előszeretettel alkalmazták a Shetlandit bányalóként is. Ugyanebben az időszakban, az USA-ban is kezdett elterjedni a fajta, ahol más fajtákkal is keresztezték őket, ennek következtében pedig két típusú Shetlandi póni alakult ki: A klasszikus Shetlandi és a modern Shetlandi. Míg az Egyesült Államokban a modern terjedt el, Európában a klasszikus.
A Shetlandi póni melegvérű, minden színben előforduló póni fajta. Marmagassága 87-112 cm lehet. Kis fülek és fej, rövid hát, rövid, pici lábak jellemzik. Szőrzete dús, farka és sörénye hosszú. Ellenálló, nincsenek nagy igényei, ezért ridegen is tartható. Tanulékony, barátságos, hosszú életű. Hátaslóként és fogatban is hasznosítják. Mivel nyugodt, kedves, ideális gyermekek oktatásához, nagyszerű gyerekló. Erős és szívós, így fogatban sem ritka.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Leave a Reply