Kezdőlap / Állatok / Lovak / A lovak csodálatos élete!

A lovak csodálatos élete!

A ló az emlősök osztályának páratlanujjú patások rendjéhez tartozik. Ezen belül a lófélék családjához tartozó faj. Ma már csak háziasított vagy háziasítottból visszavadult formáiban ismert. Legközelebbi rokona a vadló. A vadló és a háziasított ló egy azon fajból származó élőlények. Ebben az esetben a ló fogalmát tágabban használhatjuk, amelybe beleértjük a vadlovat is, amelytől a háziasított alfajt a háziló névvel különböztethetjük meg.
A ma ismert ló hosszú törzsfejlődés során vált olyanná, amilyen formában ma ismerjük.Az első úgynevezett ősló,75 millió évvel ezelőtt élt, és testmérete a ma élő kutyáknál nem volt nagyobb. Lábaikon öt-öt ujj volt, és minden ujjukon pataszerű elszarusodott képződményt viseltek. Később a ló evolúciójában a legjelentősebb változás a láb átalakulása volt.
A ló háziasítása úgy megközelítőleg 4000 évvel ezelőtt kezdődött, Közép-Ázsiában, majd a mai Dél-Oroszország, illetve Mezopotámia területén folytatódott. A nomád lótartók hamarosan rájöttek, hogy a lovon szállíthatják felszerelésüket, elkezdték tehát málhás lovakként használni őket. Nyugat- és Közép-Európában kb. 700 óta, a vaskortól használják a lovat hátasállatként.A ló szőrének színe az alábbi tényezőktől függ: hogy bőre mennyi pigmentet, vagyis természetes festékanyagot tartalmaz. Szinte minden lónak és póninak a bőre sötét, kivéve a fehér jegyek helyén, például a fejen vagy a lábvégeken, ahol a bőr rózsaszínű, egész testükön. Általában amit fehér lónak mondunk, az valójában szürke. Ezeknek is sötét színű a bőrük, ami azonban csak az orrtájékon látszik.A lovak utódjaikat elevenen hozzák a világra a többi emlőshöz hasonlóan.A kis pónik gyorsan,hamar fejlődnek,persze megfelelő etetés és bánásmód mellett. A lovakat versenylónak is alkalmazzák, egyre több lovas sport is létezik,és csalogatja e fajta sport a játékok kedvelőit.
Vigyázzunk azért,hisz a ló rúgni is képes nem is kicsit. Tartásához helyigény szükségeltetik. Gondoljuk tehát meg, hogy rendelkezünk-e megfelelő környezettel a tartásához.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Leave a Reply