Kezdőlap / Járművek / Autók / Mini Cooper

Mini Cooper

A Mini története
A Mini a világ egyik legsportosabb kisautója. Történetének kezdetet vissza vezethető az ötvenes évekig. Elsőként a British Motor Corporation elnöke, Leonard Lord szorgalmazta. 1957-ben megbízta Sir Alec Issigonis-t hogy tervezze meg az autót. Eleinte nehéz feladat volt hogy megfelelően elhelyezze a motort, sebességváltót, a négy ülést. 58-ra megszületett a rajz. Jobb kormányos. Jó helykihasználtság. A kis motor az alig 700 cm3-es űrtartalom ellenére kellően erős volt. Az akkoriban szokásos négyfokozatú sebességváltót kapta, így lendületes, gazdaságos és alacsony fogyasztású lett. 1959-ben bemutatott prototípus az eredetileg tervezett motorral túl gyorsnak bizonyult, ezért a sorozatgyártású modell egy kisebb (25LE) teljesítményű motort kapott. Később John Cooper megalkotta a Mini Cooper S-t, ami versenyeken kiválóan helytállt. A Mini az évek során nagyon sokat fejlődött, de még a mai modell is hűen őrzi az első példány jellegzetessé vált vonásait. Ilyen például a kerek fényszóró, a sportos viselkedés.

A Mini 2010-ben
Napjaink Mini modelljei tartalmazzák a legújabb technológiai vívmányokat. A 2010-ben kapható Mini modellek listája, és főbb műszaki adataik:
1: Mini One : Főleg városba való, és 1,6 literes szívómotorokkal és egy 1,6 literes dízelmotorral kapható. A dízelmotor felettébb takarékos, gyári adatok szerint akár 3,9 literes átlagfogyasztást is el elehet érni vele.
2: Mini Cooper : Talán ez a típus a legismertebb a Mini kínálatában, szintén 1,6 literes szívómotorral, ám ebben a változatban 122 lóerő leadására képes. A Cooper kapható még 112 lóerős dízelmotorral, és egy rendkívül erős, 182 lóerős 1598 köbcentiméteres lökettérfogatú turbós motorral. Talán ez utóbbi modell jelenti a tökéletes kompromisszumot a sportolás, és a mindennapi használat között.
3: Mini John Cooper Works (Mini Cooper S Works) A Mini történetében kulcsfontosságú szerepet betöltő John Cooper után elnevezett, a végletekig erősített kisautó a legerősebb most kapható Mini modell. az 1,6 literes benzinmotort két darab turbófeltöltő lélegezteti, és lelkesítő hanggal sarkallja az embert merész cselekedetekre. Aki városba, vagy utazásra venné, csalódni fog benne, hiszen kőkemény futóműve jóvoltából egészen versenyautós, szinte csak versenypálya használatra alkalmas.

A fent említett modellek kaphatóak Cabrio és Clubman változatban is.
A Mini nemrég rukkolt elő új modelljével, egy kompakt, ötajtós szabadidő autóval, mellyel azoknak a vásárlóknak az igényeit elégítené ki, akik a telken is szeretnének egy kis dinamikát érezni, vagy a normál Mini túl kicsi volt nekik. Ezek a szabadidő autók a fent említett motorok mindegyikével kaphatóak, kivéve a John Cooper Works változat motorjával. Az újdonság neve Countryman, vagyis vidéki ember. A név kétségtelen következtetést enged arra, hogy az autó elég jó terepjáró képességekkel rendelkezik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Használtautó vásárláskor a motortért se felejtsük el átvizsgálni

Használtautó vásárláskor az autó karosszériáján kívül a motor állapota és a motortér átvizsgálása is egy …

Leave a Reply