Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Fájdalom nélkül, több a haszon

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, hogy Hippocrates i.e. 400-ban először írta le a természetes előfutárát, a modern gyógyszerek ősét. Fűzfa kéregből készült beöntéseket adott, a fejfájás és a szülési fájdalmak kezelésére. Mindez 23 századdal később 1899-ben már nem így volt, a vegyészek izolálták és módosították a hatóanyagot. Az orvosok most már tudják, hogy nem csupán fájdalomcsillapító, hanem csillapítja a lázat és enyhíti a gyulladást, mindezeken túl csökkenti a szívmegbetegedések kockázatát. A gyógyszer népies neve: Aspirin.
Még a vitathatatlan előnye ellenére is az Aspirin és az újonnan előállított származékainak is vannak komoly, olykor szörnyű mellékhatása. Hosszú távú használata gyomorfekélyhez vezet, melyben csak az USA-ban 7000 ember hal meg minden évben és még ettől több kerül kórházba. Legalább két évtizede keresik a kutatók világszerte a kiutat a végzetes hiba körül. De csak az elmúlt pár év erőfeszítései hozták meg a kívánt eredményt. Néhány csoport eltérő módon vélekedik arról, hogy a kifejlesztett gyógyszereknek nem csak, jól hanem jobban kell enyhítenie a gyulladást, mint az eredetieknek, de mindezt anélkül, hogy fekélyt okoznának. Elképesztő, hogy a fennálló fekélyt is gyógyíthatja.
Ha ezek a gyógyszerek megtartanák a hozzájuk fűzött reményeket, akkor a haszon hatalmas lenne. 1991-ben Amerikában az orvosok 70 millió Aspirin és származék gyógyszerek receptjeit írták fel, mint például Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac, és a Flurbiprofen együttesen, mint nem-szteroid gyulladáscsökkentők ismertek (nsaids). Ráadásul emberek milliói vásárolták mindezeket megelőzésképpen. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők világpiaca, évente több mint 9 milliárd dollár.
Az egyik legfontosabb szerepük a nem-szteroid gyulladás-csökkentőknek a Rheumatoid arthritis/ reumás ízületi gyulladás kezelésében van. Nem csak enyhítik a gyulladt ízület kiváltotta fájdalmat, hanem csökkentik a gyulladást a fájdalom helyén, viszont az enyhülésnek borsos ára van. A betegeknek gyakorta szükséges a hosszú távú nem-szteroid gyulladás-csökkentőkkel való kezelés és néha magas dózisban, mely az arra érzékenyekben fekélyeket okoznak, amelyek a gyomorban vagy a bélfalban megpattant vérerek vagy a hasüreg gyulladása vált ki. Ironikus, hogy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők a fájdalomcsillapító hatásuk révén képesek a halálos fekélyek okozta fájdalom enyhítésére, késleltetve ezzel a kezelést.
A kutatók még nem pontosan értenek egyet abban, hogyan vihetnek véghez a nem-szteroid gyulladáscsökkentők ekkora pusztítást. Néhány gyógyszergyártó vállalat hangsúlyt fektet arra a tényre, hogy a NSAIDs-k savasak és meglehetősen gyomorfal izgató hatásúak. A leküzdendő feladat, a kifejlesztett Aspirin alkotókat a sav a kémiai pufferekkel közömbösíti és az így az alkotók lassan oldódnak fel, ezért a gyógyszer nem halad tovább, amíg a vékonybélben uralkodó pH-t el nem éri.
Ez a szemlélet segítségére van azoknak, akik alkalom adtán szednek Aspirint, hogy elkerüljék a legcsekélyebb gyomorbántalmakat is, de számtalan tanulmány szolgáltat elrettentő példákat a kialakuló fekélyekről a hosszú távon használók körében. Egy másik megállapítás szerint az NSAIDs-k képesek közvetlenül irritálni a gyomrot, talán nem olyan kritikus fekélyeket okozva: ha az Aspirint beinjekciózzák, és nem lenyelik, habár a fekélyek így is kialakulhatnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az alattomos kór – Hepatitis C

Korunk egyik legveszélyesebb betegsége a májgyulladás, vagyis a Hepatitis C. Magyarországon évente 600-800 haláleset történik, …

Hozzászólás