Fejfájás

A fejfájást a fejben vagy a nyak felső részén jelentkező fájdalomként irják le. Ez az egyik legáltalánosabb fájdalomközpont a testben és sok minden okozhatja. A fejfájásnak számtalan oka van. 2007-ben a Nemzetközi Fejfájás Társaság korszerűen rendszerezte a fejfájás típusait, mivel rengeteg ember szenved a fejfájás jelentette fájdalomtól, kezelésük pedig, olykor rendkívül nehéz feladat. Az egészségügyben tevékenykedő gyakorló orvosok az új osztályozási rendszer segítségével egy speciális diagnózis felállításával, jobb és hatékonyabb kezelési gyógymódot nyújthatnak a betegeknek.

Három fő kategóriája van a fejfájásnak:
1. az elsődleges fejfájás
2. a másodlagos fejfájás
3. koponyai idegfájdalom, arcidegfájdalom, és egyéb fejfájások

Az elsődleges fejfájások közé sorolható a migrénes, a tenziós és a Cluster fejfájás, valamint egyéb kevésbé gyakori fejfájás típus.
A tenziós fejfájás, a leggyakoribb elsődleges forma, a felnőttek 90%-nak van vagy volt ilyen fejfájásban része. Ez a típus a nőknél sokkal gyakoribb, mint a férfiaknál.
A migrénes fejfájás a második leggyakoribb típusú elsődleges fejfájás. Az Amerikai Egyesült Államokban becslések szerint 28 millióan (a lakosság 12%-a) tapasztalták ezt a típusú fejfájást. A migrénes fejfájás a gyerekeket és a felnőtteket is egyaránt érintik. A serdülőkor előtt a fiúknál és a lányoknál egyenlő mértékben alakulhat ki a migrénes fejfájás, a pubertást követően viszont a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. A becslések alapján a férfiak 6%-a, a nők több mint 18%-a szenvedett már migrénes fejfájástól.
A Cluster fejfájás az elsődleges fejfájás ritka típusa, csupán a népesség 0,1% érinti. Körülbelül a férfiak 85%-a szenved a betegségtől. A Cluster fejfájástól szenvedők átlag életkora 28-30 év, habár a fejfájás gyermekkortól is elkezdődhet.
Az elsődleges fejfájás hatással van az életminőségre. Néhány embernek alkalmi fejfájása van mely hamar elmúlik míg másokat teljesen legyengít. Mindent egybevé a tenziós, a migrénes és a Cluster fejfájás sem életveszélyes.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás