Kezdőlap / Állatok / Macska / Az ezüst cirmos, a legritkább perzsa

Az ezüst cirmos, a legritkább perzsa

Az ezüst perzsa jelenleg talán az egyik legritkább és talán az egyik legszebb perzsa macska fajta. A nagyobb nemzetközi kiállításokon is jó ha két-három példányt találunk belőle. Sokak szerint az ezüst cirmos perzsát a csincsilla szorítja a háttérbe, mivel a csincsilla egyre népszerűbb a tenyésztők között. Az ezüst perzsa cirmos gyönyörű cica. A alapszőre színezüst színű, amiből a sűrű fekete mintázat élesen dominál.
Az ezüst cirmos perzsánál a legnagyobb hiba az ha alapszín a megkövetelt színezüst helyett csíkos vagy szürke, és ha a minták nem eléggé sötétek és elütők.
Az ezüst-cirmosok tenyésztésekor tilos barna cirmost felhasználni, mert a csíkok közötti rész fakó barnasága lesz. . Az ezüst cirmoshoz legmegfelelőbb pár a csincsilla. Ezek közül a kölkök közt gyakran azokból lesznek a legszebb felnőtt macskák amelyek születéskor majdnem feketék és csak jelzésként látható bundájukban a mintázat. Jellemzői: A feje kerek és széles. Fülei kicsik, egymástól távol állnak, formájuk felül lekerekített sűrű, hosszú, a fül belsejéből kinyúló szőrszálak takarják őket. Az orra rövid, széles. A teste zömök, a lábai vastagok, rövidek. A mancsai nagyok és kerekek. A mancs párnácskái testhezállóak, a színük szabvány szerinti, az ujjak között szőrpamaccsal. A szeme kerek, színe zöld, vagy mogyoró színű. Előnyben részesül a tiszta zöld színű. A szőre hosszú, tömött, lágy és selymes. A szőrzet színe: az alapszín halovány ezüst, a mintázat határozott ébenfekete. Minden barnás színárnyalat hibának tekintendő. Napi több órás gondozást igényel. A nyaka izmos, erős, lehet rövid, vagy közepesen hosszú A farka rövid és dús.
Az ezüst cirmos perzsa macska intelligens, nyugodt, családszerető, kíváncsi természetű. Mint minden perzsa ez a fajta is inkább szoba cica.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás