Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Bukás és csuklás

Bukás és csuklás

Bukás:
Nagyon gyakori jelenség kisbabáknál az, hogy a büfiztetés során vagy etetés után egy kis mennyiségű tej is visszajön.
Ezt bukásnak hívják, ami a legtöbb kisbabának nem okoz különösebb gondot. Ennek ellenére, ha kisbabád testsúlya hetente rendszeresen több, mint 240 grammot gyarapszik, akkor elképzelhető, hogy túl sokat iszik. A cumisüvegből etetett csecsemők esetében ezt a problémát könnyen orvosolni lehet, mivel könnyen nyomon követhető, hogy a kicsi mennyi táplálékot fogyaszt, így egyszerűen csökkenteni tudod a mennyiséget annál az etetésnél, amikor a kicsi legtöbbet bukik. Szoptatott csecsemők esetében nehezebb megállapítani, hogy ténylegesen mennyi táplálékot is fogyaszt el a baba. Ha gondosan lejegyzed, hogy melyik szoptatáskor bukik legtöbbet a baba, akkor csökkentve annak idejét, a bukás mennyiségét is redukálni lehet.
Ha kisbabád túl sokat bukik, és testsúlya sem gyarapszik megfelelően, úgy elképzelhető, hogy csecsemőkori refluxtól szenved. Azokat a kisbabákat, akik hajlamosak a bukásra fontos, hogy a lehető legegyenesebb testtartásban tartsuk etetés után, és fordítsunk különös figyelmet a büfiztetésükre.
Ha kisbabádnál egymás után kétszer az etetés teljes mennyiséget visszabukik, úgy azonnal orvoshoz kell fordulni.

Csuklás:
Az újszülötteknél nagyon gyakori a csuklás, és ez csak a legritkább esetben zavarja őket. A csuklás általában az etetés után szokott jelentkezni. Ha kisbabád az éjszakai etetés után kezd el csuklani, és az időbeosztás alapján újra el kellene aludnia, akkor tanácsos ezt nem megszakítani, és a babát a csukás ellenére le kell fektetni. Ha megvárod, hogy elmúljon a csuklás, akkor nagyon valószínű, hogy a kicsi karjaidban fog elaludni, amit mindenképpen kerülni kell.
Ha kisbabád azon kevés csecsemők közé tartozik, akiket zavar a csuklás, úgy adj neki egy kis Gripe Water-t (A Gripe Water egy gyógynövényes gyomornyugtató folyadék, Magyarországon is ezzel a névvel került forgalomba.) a mellékelt használati útmutatón olvasható adagban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply