Candidiasis

A candidiasis gombafertőzés okozója a Candida albicans nevű élesztőgomba. Leggyakoribb formái a száj-, és hüvelypenész, de megjelenhet bőrfertőzések körül és olyan helyeken is, ahol a nyirkosság és kidörzsölődés együttesen bőrsérüléseket okoz- nőknél például a mell alatt. Csecsemőknél elég gyakori a szájpenész, és a gomba a pelenkakiütések helyén is terjedésnek indulhat. Súlyos Candida fertőzés rendszerint olyankor fordul elő, ha az immunrendszer valami okból meggyengül, például valamilyen más betegséggel, vagy fertőzéssel küzd. Fogékonyak a gombafertőzésre azok is, akik valamilyen antibiotikumot, hormonkészítményt vagy szteroid tartalmú gyógyszert szednek, illetve stresszel terhelt állapotban vannak.
A Candida albicans az egészséges ember szájában, bélrendszerében és bőrén élő számos mikroorganizmus egyike. Csak olyankor okoz panaszt, ha túlzottan elszaporodik, és az addig bajt nem okozó élesztőgomba gyorsan terjedő gombás fertőzést idéz elő. Rendes körülmények között a Candida albicans túlszaporodását a szervezetben jelen levő baktériumok akadályozzák meg. Ha azonban ezek elpusztulnak (például egy széles spektrumú antibiotikum tartós szedése miatt), vagy ha az immunrendszer legyengül, a gombasejtek sokasodni kezdenek, és fertőzést okoznak. A csecsemőkben nincs veleszületett immunitás a Candidákkal szemben; először a szülés során, majd az anyjuk bőréről és az anyatejből jutnak be szervezetükbe az emésztőrendszerüket védelmező baktériumok. A tehéntej és a tápszerek csupán ötödannyi ilyen baktériumot tartalmaznak, mint az anyatej. Igaz viszont, hogy az anya a Candida albicanst is átadja gyermekének.
Az orvostudomány ugyan nem ért egyet vele, ám egyes természetgyógyászok azt mondják, hogy a rendszeresen kiújuló candidiasisban szenvedő betegek semmilyen cukros ételt ne fogyasszanak, mivel a cukor az élesztőgombák fő tápláléka, és hogy kerüljék azokat az élelmiszereket is, amelyek élesztőt, penészt, vagy bármilyen más gombát tartalmazhatnak, így többek között a kenyeret, gombát, szőlőt, bort, élesztőkivonatot és penészes sajtokat. Az elmélet hirdetői szerint annak,aki érzékeny valamilyen élesztőre, az összes többi gombát is kerülnie kell. Mint mondják, az élesztőérzékenység egész sor panaszt okozhat- kimerültséget, felfúvódást, depressziót, szorongást, izom- és ízületi fájdalmakat, egyéb gombás fertőzéseket és bőrkiütéseket.
Tudományos bizonyíték azonban mindeddig nincs arra, hogy a candidiasis esetén az élesztőmentes diéta hatásosabb lenne az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnél.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás