Az ajakherpesz

Minden herpesztől szenvedő ember azt szeretné, hogy a fájdalmas és csúnya hólyagok minél ritkábban jelenjenek meg az ajka körül. Ha egyszer megkapjuk a vírust, komoly óvintézkedésekre van szükség, hogy elejét vegyük a folyamatos kiújulásnak.
Az ajkakon fájdalmas, folyadékkal teli hólyagok, illetve a szájüregben és a torokban fekély formájában jelentkező herpeszt vírus okozza. Akinél egyszer kialakult, az számíthat rá, hogy kiújul, mert az elsődleges fertőződés után a vírus megbújik az érző idegdúcokban, ahonnan aztán bizonyos tényezők hatására újra aktiválódhat. A vírus az idegek mentén jut el a bőr felszínére. A száj körüli bizsergés, viszketés előre jelzi a hólyag közelgő, általában két-három napon belüli megjelenését. A hólyag előbb megduzzad, kireped, nedvezik, varasodik, majd kb. 7-10 nap múlva eltűnik. Ezalatt a szájüregben is jelentkezhetnek további hólyagok.
A kiújulás gyakori előidézője a napfény, a kimerültség, a stressz, a menstruáció, valamint az immunrendszer legyengülése.
Ha a herpesz először jelentkezik, ha tovább tart két hétnél, vagy ha évente négy vagy több alkalommal előfordul, érdemes orvost felkeresnünk. Ilyen esetekben kizárólag receptre kapható tablettára lehet szükségünk. Akkor is keressünk fel orvost, ha a herpeszt láz kíséri, megduzzadnak a mandulák, esetleg influenzára jellemző tünetek lépnek fel. Végső esetben, ha fáj a szemünk, vagy érzékennyé válik a fényre, valószínű, hogy a vírus a látószervre is átterjedt.
Természetes gyógymódként alkalmazható az ecet, mely savas kémhatásának köszönhetően hatékony a vírusok ellen, hiszen ez a kémhatás nem kedvez nekik. A herpesz közeledtét jelző első tünetekkor ecetbe mártott vattát helyezzünk az érintett területre. Amennyiben naponta többször ismételjük, elkerülhető a herpesz megjelenése.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás