A hányingerről

Az émelygést és a hányingert többféle tényező válthatja ki, s kezelésük az éppen aktuális októl függ. Az biztos, hogy bármennyire is háborog a gyomrunk, nem szabad meghánytatni magunkat a gyors megkönnyebbülés érdekében.
Az émelygés és a hányinger rendkívül kellemetlen, kínzó érzés, amely gyakran hányással végződik. Bár kézenfekvőnek tűnhet azt gondolni, hogy oka kizárólag az emésztőrendszer valamilyen megbetegedése, de más okokra is visszavezethető a hányinger megjelenése.
Az agyban, azon belül a nyúlt velőben elhelyezkedő hányásközpontot több különböző helyről érkező inger is aktiválhatja. Ilyenek a tápcsatorna, az egyensúly érzékelő rendszer valamint a felsőbb agyi központok. A hányingert kiválthatja tehát gyomorrontás, gyomorhurut, agyrázkódás, szívinfarktus, a terhességgel járó élettani változások, rákos megbetegedések, kemoterápia, gyógyszerek, valamint sokaknál egyszerűen lelki okokra vezethető vissza, mint például az undor vagy a szorongás.
Ha a hányinger hányáshoz vezet, a szervezet rengeteg sót és folyadékot veszít, s ez akár a kiszáradás veszélyével is fenyegethet. Ha már napok óta émelygünk, ha sokat hányunk, ha a távozó gyomortartalom véres, valamint ha nem tudunk enni és inni, feltétlenül forduljunk orvoshoz. A szívrohamot időnként hányinger kíséri, ezért is fontos odafigyelnünk az egyéb jelentkező tünetekre is.
Ha éhesek vagyunk, próbáljunk pirítóst, kekszet fogyasztani. Kerüljük a zsíros ételeket, amint kicsit jobban vagyunk, igyekezzünk fehérjét is magunkhoz venni, például csirkemell formájában.
Amikor jelentkezik a hányinger, lehetőség szerint feküdjünk hanyatt, hideg vizes borogatást is alkalmazhatunk a homlokunkon. Mindenféle mozgás csak újra kiválthatja a hányingert. Pótoljuk a folyadékot és figyeljük testünk jelzéseit.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply