Capoeira

A capoeira egy játékos brazil harcművészet, aminek a kialakulása a 16. századba vezethető vissza, akkor rabszolgák alakították ki. Magának a kifejezésnek számos jelentésváltozata létezik, ezek egyike a Brazília belsejében található erdős területekre utal, talán azokra a helyekre való utalásként, ahol a szökött rabszolgák próbáltak elrejtőzni.
A játékosságát az adja, hogy trükkös és fürge mozdulatokból áll és akrobatikus elemekkel tarkítják. Alapvetően két változata létezik, az egyik az Angola: ez lassabb, a hagyományos elemekből többet tartalmas, sok benne a földközeli mozdulatsor. A másik, a Regional mozgalmasabb, több benne az akrobatikus elem, a kézenállás, és itt a technikán és a stratégián van a hangsúly. Ami viszont közös bennük, hogy lendületes rúgások, cselek, színlelt támadások teszik változatossá, miközben a cél az ellenfél egyensúlyából való kimozdítása.
Ezt a mozgásformát mindig zenére művelik, a zene a capoeira szerves része, hiszen ez adja meg a „játék” ritmusát és stílusát. A különböző hangszerek és a kísérő ének egyaránt fontosak a játék szempontjából. A capoeira alapmozdulata a gingázás (ejtsd dzsingázás), ami a jellegzetes ingázó mozdulatsort jelenti. Egy olyan harcművészetről van szó, ahol nem a másik fél elpusztítása a cél. Technikailag ki lehet gáncsolni az ellenfelet és a lábsöprés, valamint a földrevitel is megengedett. Elsősorban rúgásokkal és lábsöpréssel támadnak benne, de minden támadó mozdulatban benne van a védekezés lehetősége is. AZ akrobatikus és atletikus elemeket, mint például a cigánykerék, kézenállás, kézen –és fejen átfordulás, azért alkalmazzák, hogy így térjenek ki az ellenfél támadása elől.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A lovas íjászat gyakorlása

Az akkori harcok lovas csatákban zajlottak, ami azt jelentette, hogy lóról kellett nyilazniuk. A mai …

Leave a Reply