Az édes íz Jellemzője: A föld és víz alkotta édes íz a cukrok és a keményítők íze, amelyek főleg az összetett szénhidrátokból, a zsírokból és a fehérjékből származnak. Ez az íz frissítő energiát ad. A természetben sokszor zsíros és nehéz. Az édes íz nagyon tápláló, fiatalító hatású. Elősegíti a szövetek …
Érdekel a cikk folytatása? »Hogyan segíthetünk, ha elsóztuk vagy túlédesítettük az ételt?
Hogyan segíthetünk ha elsóztuk az ételt?• Átszűrt levesekhez vizet öntünk.• Nyers tojásfehérje habját keverjünk a túl sózott levesbe, s ha megkocsonyásodott, emeljük ki. A tojásfehérje a felesleges sót magába szívja.• Rántott vagy habart levesekbe nyers krumplit reszelünk és ezzel felforraljuk, majd sok friss petrezselymet, zellerlevelet, stb. vágunk bele.• Almaecetet összekeverünk …
Érdekel a cikk folytatása? »Útmutató a különböző Dosha típusok étrendjének összeállításához
Talán elgondolkozott már azon, hogyan tudná megteremteni az ízek egyensúlyát az étrendjében, legyen szó akár a családjának, akár a saját maga számára készített ételekről. A legjobb megoldás, ha mind a hat ízt sikerül beiktatni az étrendjébe, illetve ha ki tudja választani azt, ami a legjobban megfelel a test-lélek alkatának. Például …
Érdekel a cikk folytatása? »Ajurvédikus táplálkozás: csípősen, keserűen, fanyaron
A csípős íz Jellemzője: A tűz és levegő alkotta csípős íz erős, fűszeres íz, amely elsősorban fűszeres illóolajokból származik. Ez az íz melegítő energiát ad. A természetben száraz és könnyű. Serkentőleg hat az összes élettani funkcióra: elősegíti az emésztést, fokozza az étvágyat. A csípős íz izzadást vált ki, megtisztítja a …
Érdekel a cikk folytatása? »